SAD i Južna Koreja traže ekstradiciju: Kome će Crnogorci izručiti kralja kriptovaluta Do Kovna?

07.12.2023

17:55

0

Sud u Crnoj Gori je prošlog meseca odobrio je Kvonovo izručenje, a odluku kojoj zemlji će biti izručen ovaj Južnokoreanac doneće Milović

SAD i Južna Koreja traže ekstradiciju: Kome će Crnogorci izručiti kralja kriptovaluta Do Kovna?
Do Kvon - Copyright Printscreen/YouTube/ Coinage

Ministar pravde Crne Gore Andrej Milović (PES) neformalno je nagovestio da planira ekstradiciju kripto tajkuna Do Kvona u SAD, a ne u Južnu Koreju, kako bi se suočio sa krivičnim optužbama, piše američki Vorld strit džrnal (WSJ), pozivajući se na nezvanična saznanja.

Kvon, koji je u zatvoru u Crnoj Gori od marta, bio je u fokusu budući da i SAD i Južna Koreja traže njegovo izručenje. Tužioci u obe zemlje žele da Kvona izvedu na suđenje za prevaru i kršenje zakona o hartijama od vrednosti u vezi sa padom njegovih kriptovaluta TerraUSD i Luna u maju 2022. vrednim 40 milijardi dolara.

Sud u Crnoj Gori je prošlog meseca odobrio je Kvonovo izručenje, a odluku kojoj zemlji će biti izručen ovaj Južnokoreanac doneće Milović.

Milović, međutim, još zvanično nije saopštio svoju odluku i malo je verovatno da će to učiniti sve dok sud ne donese odluku o poslednjoj žalbi Do Kvona, piše portal RTCG.

Do Kvona, koga terete za prevaru na kriptotržištu tešku desetine milijardi evra, crnogorske vlasti uhapsile su u martu ove godine. On je u međuvremenu u Podgorici osuđen na četiri meseca zatvora za falsifikovanje putnih isprava, a potom mu je određen i ekstradicioni pritvor.

Da su ispunjeni uslovi za izručenje, Viši sud u Podgorici je saopštio 17. marta, a rešenje Suda je objavljeno na sajtu ove pravosudne institucije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike