Završena obdukcija male Vanje: Telo predato porodici, a evo na koliko bi ubica mogao da bude osuđen

05.12.2023

11:22

0

Analize nakon obdukcije, koje treba da utvrde uzroke smrti, kao i vreme kada je Vanja Đorčevska umrla su u toku i nakon što budu u potpunosti završene biće sačinjen obdukcioni nalaz

Završena obdukcija male Vanje: Telo predato porodici, a evo na koliko bi ubica mogao da bude osuđen
Vanja Đorčevska - Copyright Profimedia/Facebook

Obdukcija tela 14-godišnje Vanje Đorčevske u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju završena je juče i telo je predato porodici, potvrđuju izvori iz istrage.

Analize nakon obdukcije, koje treba da utvrde uzroke smrti, kao i vreme kada je Vanja Đorčevska umrla su u toku i nakon što budu u potpunosti završene biće sačinjen obdukcioni nalaz, koji sa svim kompletnim podacima i analizama će biti predat Osnovnom javnom tužilaštvu Skoplje.

Ovaj izveštaj će biti deo ključnih dokaza u istrazi ovog gnusnog događaja.

Podsetimo, Vanjino telo pronađeno je u nedelju, a prema navodima policije i tužilaštva, počinioci ovog monstruoznog čina isti su kao oni koji su ubili Pančeta Žežovskog iz Velesa.

Osumnjičeni Velibor Manevski, Vlatko Kešišov i Bore Videvski su u pritvoru od 48 sati, koji ističe sutra.

Facebook
Ljupčo Palevski, glavni osummnjičeni za brutalna ubistva

Da li će biti zatražena dodatna mera, moraće da saopšti Skopski PSO.

Vanjinom ocu, osumnjičenom da je učestvovao u gnusnom činu otmice ćerke, koja je potom ubijena, juče je određen pritvor od 48 sati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) raspisalo je juče međunarodnu poternicu za Ljupčom Palevskim Palčom, prvoosumnjičenim za otmicu i ubistvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i 74-godišnjeg Pančeta Žežovskog iz Velesa.

Iz Skopskog javnog tužilaštva saopšteno je da je za osumnjičenog Palevskog, koji je u bekstvu, izdat nalog po hitnom postupku za sprovođenje istrage o krivičnim delima otmice i ubistva. Njemu je danas Osnovni krivični sud odredio pritvor u odsustvu, koji će početi da se primenjuje nakon njegovog otkrivanja.

Kolika je kazna za ubicu


Makedonija, Slovenija, Bugarska i Rumunija su jedine zemlje koje u svojim pravosudnim sistemima u regionu imaju doživotne kazne zatvora za osuđenike, analizirala je balkanska Al Džazira nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija razmišlja o uvođenju ove nepopularne sankcije.

Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, i Crna Gora su retke zemlje u Evropi koje nemaju doživotnu kaznu zatvora, uz Portugal, Island i Norvešku. Maksimalna zatvorska kazna koja se može izreći u Srbiji je 40 godina, a do 2006. godine zanimljivo je da je u predloženom sistemu postojala i institucija smrtne kazne, koja je ukinuta.

U Hrvatskoj i Crnoj Gori maksimalna kazna zatvora je takođe 40 godina, dok je u BiH ova kazna 45 godina za svirepo ubistvo. U Albaniji sud može da odluči o doživotnoj kazni, ali samo u posebnim okolnostima i postupcima, slično kao u Rusiji i Belorusiji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike