Lavrov stigao u Skoplje! Tupoljev zbog sankcija morao da kruži 5 sati: "Možda se zvanična Sofija plaši Zaharove" (FOTO/VIDEO)

30.11.2023

00:30

0

Avion sa ruskom delegacijom nije, kako je ranije bilo najavljivano, leteo preko teritorije Bugarske, nego kroz vazdušni prostor Turske i Grčke

Lavrov stigao u Skoplje! Tupoljev zbog sankcija morao da kruži 5 sati: "Možda se zvanična Sofija plaši Zaharove" (FOTO/VIDEO)
Sergej Lavrov doputovao u Skoplje - Copyright Printscreen/Iks/@mfa_russia

Avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sleteo je večeras nešto pre 11 časova na aerodrom u Skoplju, javlja TASS.

Avion sa ruskom delegacijom nije, kako je ranije bilo najavljivano, leteo preko teritorije Bugarske, nego kroz vazdušni prostor Turske i Grčke, navodi agencija.Dužina rute ministarskog aviona bila je oko 4.000 km, put je trajao više od pet sati.

Kako saznaje TASS, bugarska strana je odbila da dozvoli prelet aviona šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

 

 

Stručnjaci smatraju da to nije u vezi sa sankcijama, pošto je i sam Lavrov na listi sankcija EU.


"Možda se zvanična Sofija plaši Zaharove, čak i da leti avionom", rekao je sagovornik TASS-a u diplomatskim krugovima.Prethodni put Lavrov je učestvovao na ministarskom savetu OEBS-a u decembru 2021. u Stokholmu. Poljska, koja predsedava organizacijom 2022. godine, odbila je da ugosti Lavrova prošle godine.

 

Putovanje u Severnu Makedoniju je Lavrovljeva prva poseta nekoj evropskoj zemlji od početka Specijalne vojne operacije 24. februara 2022. (ako se ne računaju Belorusija i Turska).

Prošlog juna šef Ministarstva spoljnih poslova planirao je posetu Srbiji, ali njegov avion nije propušten. U martu 2022. ministar iz istog razloga nije mogao da učestvuje na sednici i konferenciji UNHCR-a u Ženevi.

 

Ovog puta Bugarska je najavila spremnost da otvori svoj vazdušni prostor, obrazlažući značaj sadašnjeg sastanka "za očuvanje OEBS-a".

Lavrov je, ocenjujući izglede organizacije, pre nekoliko dana rekao da je još moguće pokušati da je sačuvamo, ali su šanse male, jer se OEBS "pretvara u dodatak NATO-a".

Ali, uprkos svemu tome, ruska delegacija u Skoplje ide "borbeno", istakao je zamenik ministra inostranih poslova Gruško.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike