"Jako je uplašen, već dva dana ne ide u školu": Učenik pretio dečaku sa autizmom da će ubiti njega i njegovu porodicu, a tela spaliti!

22.11.2023

17:30

0

Poslao mu je i fotografiju na kojoj drži u ruci pištolj

"Jako je uplašen, već dva dana ne ide u školu": Učenik pretio dečaku sa autizmom da će ubiti njega i njegovu porodicu, a tela spaliti!
Ilustracija - Copyright Milos Tesic/ATAImages

Učenik viših razreda jedne osnovne škole u Zagrebu pretio je drugom dečaku da će ubiti njega i njegovu porodicu, a da će tela spaliti. Takođe, poslao mu je i fotografiju ruke u kojoj drži pištolj, nakon čega je uplašena majka odmah kontaktirala policiju.

Dečak koji je primio uznemirujuću fotografiju ima autizam i već dva dana ne ide u školu jer je ovu neslanu šalu doživeo jako ozbiljno.

- Baš mom detetu je napisao da će ga ubiti, i njegovu porodicu, da će spaliti naša tela i da niko neće znati šta je napravio. Poslao je i neke brojeve koji su koordinate na kojima se nalazi moj sin. I poslao je sliku na kojoj drži u ruci pištolj. Ne znam da li je to pravi - rekla je majka učenika.

Do incidenta je došlo u petak uveče, a majka je slučaj prijavila školi u subotu dok je policiji u nedelju.

- U ponedeljak sam opet zvala policiju i javila mi se službenica koja je uzela sve podatke o incidentu. Rekla mi je da će me neko nazvati. Međutim, prošlo je skoro 24 sata, niko me nije nazvao, niko nije bio kod mog deteta, niti kao žrtve nasilja, niti za psihološku pomoć. On je stvarno jako uplašen. Nije samo on uplašen, i ja sam uplašena, a inače nisam takva osoba - dodaje majka učenika.

Iz policije su rekli da vode krivičnu istragu. Iz škole, pak, stižu oskudne informacije zbog zaštite maloletnika. Poručili su da prate protokol, što uključuje i nove smernice Ministarstva obrazovanja izdate nakon masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Iz Ministarstva tvrde da sve ide po propisima. Ipak, dečak već dva dana ne ide u školu, a majka ne zna kada će se vratiti. Takođe, nije imao razgovor sa stručnim službama o onome što se dogodilo.

- Policija uopšte nije stupila u kontakt s nama kao porodicom. Ja ne znam... Sigurno je da sam prijavila to kao nasilje. Stoga se i više plašim da ga ponovo pošaljem u razred, tako da trenutno nemam jasan odgovor o njegovom povratku u školu - tvrdi majka učenika.

Online vršnjačko nasilje je u porastu i treba mu pristupiti kao i drugim oblicima nasilja. Protokol za postupanje u slučaju nasilja datira skoro 20 godina unazad - u vreme kada su retka deca imala pristup internetu.

- Moj kabinet je primio preko 120 pritužbi za vršnjačko nasilje, a godina još nije gotova. I što je važno napomenuti, drugi podaci, poput podataka policije i Državnog tužilaštva, ukazuju na porast broja krivičnih dela povezanih s korišćenjem interneta - zaključuje savetnica advokata za decu Sanja Vladović.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTL.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike