Presudila mu četnička ,,crna trojka'': Ovako je na današnji dan ubijen crnogorski ustaša

10.11.2023

13:46

0

Na današnji dan njega su najverovatnije ubili izbegli četnici Vaso Janić iz Bileće i Vojin Džogaz i Vaso Stevančević iz Pljevalja

Presudila mu četnička ,,crna trojka'': Ovako je na današnji dan ubijen crnogorski ustaša
Sekula Drljević - Copyright Wikipedia

Od Kolašina, gde je rođen, do Judenburga, u kome je skončao, od zalaganja za ujedinjenje koje mu se manifestovalo u ranijim danima, pa do separatizma od koga je oboleo kasnije, buran je bio životni put Sekule Drljevića, ustaškog kolaboracioniste, kome je baš na današnji dan 1945. godine za zlodela protiv srpskog naroda presudila "četnička trojka".

Malo je onih koji bi Drljevića i dan-danas nazvali "crnogorskim pravnikom, političarem, govornikom, teoretičarem pa i afirmatorom crnogorskog naroda". Jer, istorija, svedoči da je Drljević bio ništa drugo do saradnik okupatora, ili, kako bi neki kratko opisali - običan crnogorski izrod.

Politički sin Anta Pavelića s kojim je i delio odborničke klupe u skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, prestao je da bude Srbin onog trenutka kada mu je izmaklo mesto u tadašnjoj vladi. Kasnije je video da veće šanse za uspeh ima ako bude sarađivao sa fašistima.   

Toliko im je bio odan, da je u jednom trenutku, postao gori i od samog okupatora, pozivajući na genocid protiv sopstvenog naroda, čuvenom rečenicom "da trijebimo gubu iz torine", koja se odnosila na crnogorske ustanike.

U svom govoru preko Radio Cetinja, Drljević je, naime, komunizam okarakterisao kao međunarodnu bolest, a kao lek ponudio - "pobedonosne armije sila Osovine".

- Crnogorski narod mora dobro uočiti da je ovo sada već drugi slučaj da neki njegovi školovani, a najviše poluškolovani, sinovi pretvaraju domove crnogorskih seljaka u zgarište… Crnogorski narod da bi osigurao Crnu Goru i svoju budućnost, mora se sa njima ozbiljno i konačno obračunati na ovaj ili onaj način… Pozivam crnogorski narod, a naročito crnogorske seljake, da učine sve, da što pre istrebimo gubu iz torine. To je jedini put ka srećnoj budućnosti - poručio je Drljević nakon Trinaestojulskog ustanka.

Upravo zahvaljujući ovom ustanku, Italijani su odustali od zamisli o kolaboracionističkoj Nezavisnoj Crnoj Gori, koja je proglašena dan ranije, na Petrovdanskom saboru. 

Drljević koji je Srbe, u jednoj svojoj pesmi nazvao podivljalim turskim robljem i "turskim izmećarima" preteći kako "bomba strah zadaje", nije se preterano dopao svojim saradnicima iako je važio za Hitlerovu pudlicu, i među njima uživao ugled prosečne političke "kurve".

- Drljević je lopov. S prva plaćen od Italijana i napušten, onda je dobačen ustašama i danas još plaćen od Hrvata - hrvatska kurva, plaćen od njih - pisao je svojevremeno za Drljevića Herman Nojbaher, izaslanik Rajha za Balkan.

Drljevićeva mržnja prema Srbima tokom godina je samo rasla, pa je tako u jednom od svojih pamfleta "agresivnu srpsku politiku" okrivio za sve probleme na Balkanu, a Srbe nazvao "degenerisanom rasom". Nije mu više odgovaralo ni srpsko svetosavlje, pa se latio pravljenja "crnogorslavlja".

- Crnogorska crkva kroz sve vekove nije bila ni u kakvoj zavisnosti od bilo koje pravoslavne crkve  - pisao je Drljević, za koga, baš zbog ovakvih njegovih stavova, mnogi iskreno veruju da se kasnije reinkarnirao i to dva puta – kroz Mila Đukanovića, i bivšeg poglavara izmišljene crnogorske crkve Miraša Dedeića

"Vaskrsne", nažalost, Sekula još poneki put, kao na primer onomad kad je grupa najcrnogorskijih Crnogoraca napala pevačicu Danicu Crnogorčević jer je državnu himnu pevala u originalnoj verziji – ne onoj koju je kasnije "doterao" ustaša Drljević.

Jer, upravo je Drljević kriv što je "Oj junaštva svijtla zoro", postalo "Oj svijetla majska zoro", i što je u crnogorskoj himni nestao deo "jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu". Milova vlast, kao poslednje dve strofe himne, uzela je stihove koje je pisao nacistički kolaboracionista.

- Ova himna je prvi put pevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otadžbini. I tada je tu prvi put pevana ta himna, u vreme toga bratoubilaštva kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici pobili vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić - tvrdio je svojevremeno mitropolit Amfilohije.

A upravo tada je Drljević sebi potpisao smrtnu presudu.

Jer, 1945. godine, Drljević je, garantujući im slobodan prolaz preko Bosne, u smrt odvukao vojsku, ali i ljude okupljene u narodnom zbegu koji je predvodio vojvoda Đurišić. Umesto prolaza, vojvoda je dobio ultimatum da se preda ustašama. Bitka koju je Draža Mihailović na suđenju 1946. godine uporedio sa Kosovskim bojem, završila se tako što su vojvodu ustaše zarobile i poslale u Jasenovac, gde je zatim ubijen.

Drljević je nakon rata pobegao u Judenburg, u štićenu kuću, u kojoj se, prema nekim izvorima skrivao i Pavelić. Na današnji dan njega su ubili, najverovatnije izbegli četnici Vaso Janić iz Bileće, i Vojin Džogaz i Vaso Stevančević iz Pljevalja. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike