Gligor Sokolović: "Zaštitnik srpskih mučenika u Maćedoniji, i merilo pravde i poštenja i za sve druge" (FOTO)

29.07.2022

04:56

0

Autor: I. P.

Učestvovao je u skoro svim velikim borbama srpskih četnika

Gligor Sokolović: "Zaštitnik srpskih mučenika u Maćedoniji, i merilo pravde i poštenja i za sve druge" (FOTO)
Vojvoda_Gligor_Sokolović - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1910. godine ubijen je Gligor Sokolović  srpski četnički vojvoda s kraja XIX i početka 20. veka.

Rođen je oko 1870. godine u selu Nebregovo u Staroj Srbiji.

Proslavio se još kao sasvim mlad, kada je ubio Ali-Agu, obesnog Turčina iz Crnilišta koji je u to vreme zlostavljao srpski narod na području Stare Srbije.

Nakon toga, 1895. godine, Gligor se odmetnuo u šumu sa još nekoliko drugova kao što su Đorđe Palaš iz Prisata, Rista Todorović iz Drenovca i Koce iz Omorana. 

Ta četa je bila strah i trepet za Turke i kačakea. U Bugarskoj je prišao VMRO-u i postao vojvoda u ovoj organizaciji. Učestvovao je u Ilindenskom ustanku. Turci su mu, iz odmazde uhvaliti i ubili oca Sokola Lamevića. Nakon toga, Gligor se povlači u Bugarsku. Tamo je sakupio četu i krenuo u borbu s Turcima. U jednoj od borbi s Turcima, bio je ranjen u glavu, i tada beži u Srbiju.

Wikipedia
 

 

Boraveći u Beogradu, vojvoda Gligor Sokolović je prišao novoosnovanoj Srpskoj četničkoj organizaciji i ubrzo obrazovao četu koju je u jesen 1904. odveo je u Prilepski kraj.

Učestvovao je u skoro svim velikim borbama srpskih četnika i četa VMRO-a: u maju 1905. na Oreškim livadama zajedno sa Babunskim i Trenkom Rujanovićem razbio veću komitsku četu. Iste godine sa Babunskim, sukobio se sa združenim komitskim četama vojvoda Konstantinova, Sugarova i Dačeva na Mukosu i razbio ih. Zatim je u borbi na Movnatcu sa Babunskim i Trenkom Rujanovićem napao komitsku četu Ivana Naumova Alabakova i izbacio iz stroja oko 40 komita, dok su se ostali razbežali. Borbe su se nastavile do Hurijeta, jula 1908. okončavajući se uvek u korist srpskih četnika.

Kada je 1908. godine izvedena Mladoturska revolucija i kada je reformistička struja koja je došla na vlast objavila Hurijet (slobodu) za sve potlačene hrišćane, donesena je amnestija i za sve odmetnike od turske vlasti. Po prethodnom dogovoru prestala je i srpska i bugarska i grčka četnička akcija. Tako su po uputstvu iz Beograda, sve četničke vojvode imale da se predaju Šefket Paši u Skoplju.

Glavne četničke vojvode, Gligor Sokolović, Jovan Babunski, Todor Krstić Algunjski, Kosta Pećanac, Cene Marković, Đorđe Skopljanče, Jovan Dolgač, Mihailo Josifović, Jovan Stanojković-Dovezenski, Trenko Rujanović, Koce Drenovski, Petko Ilić Nagorički, Rista Starački, Stevan Nedić Ćela, Jovan Božinović i drugi simbolično su predali oružje Turcima.

Wikipedia
 

 

Ubijen je 1910. godine u blizini rodnog sela Nebregova.

Ubice si bili Turci, jedan je bio matrapaz iz Prilepa, a drugi poznati razbojnik iz obližnjeg sela. 

Na vest o ubistvu, prvi je protestvovala he i zvanična Srbija preko svojih diplomata. Turci su se branili pričom da iza ubistva stoji bugarska organizacija i da su, navodno, bugari potplatili ubice (jedan od ubica je bio blizak prijatelj komitskog vojvode Petra Aceva).

Tako se završio život srbskog vojvode dve godine pre oslobođenja Južne Srbije, dela za koje se Gligor godinama neumorno borio.

A koliko je Gligor bio poznat i cenjen u celom srbstvu, govori i to što su sve srpske novine obavestile o njegovoj smrti, a u beogradskoj „Politici“ od 1.avgusta 1910. ispod naslova na prvoj stranici „Smrt vojvode Gligora“ između ostalog je zapisano:

Gligor je mrtav!
Mučki je ubijen Gligor, koji nije bio samo zaštita srpskih mučenika u Maćedoniji, nego merilo pravde i poštenja i za sve druge, koji su ga možda i mrzeli, ali uvek poštovali, koji se nisu bojali njegovog gneva, već jedino svoje nepravde i svojih zločina…
Mrtav je Gligor od kojeg je poštenje život dobijalo, u kojega je pravda oči upirala, a sva sirotinja, bez izuzetka vere i narodnosti, gledala zaštitnika svog… Nema više Gligora koji je kao starozavetni mudrac i neumitni sudija, pripitan za mišljenje i sud, čak i od neprijateljskih vođa, kada je u njihovim međusobnim razmiricama do krvi dolazilo…
 
Gligor je bio mač pravde divljima i obesnima, vera poniženim i uvređenim, nada porobljenim i potlačenim, ljubav svih onih koji su bili žudni bratske ljubavi, iskrene sapatnje, bratske sloge i svakog napretka
…“


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike