Upozorenje Evropske komisije: Tone kokaina neobezbeđene po sudovima i tužilaštvima

10.11.2023

12:07

0

U međuvremenu, tvrdi se u najnovijem izveštaju EK, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima u zemlji

Upozorenje Evropske komisije: Tone kokaina neobezbeđene po sudovima i tužilaštvima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropska komisija (EK) pozvala je Crnu Goru da prioritetno usvoji izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak zaplenjene droge, a ne cela količina kao što je slučaj. Kako se navodi u izveštaju EK o Crnoj Gori, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbednosnim uslovima, čekajući suđenja. 

Kako se navodi, Specijalno državni tužilaštvo (SDT) je tokom 2022. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovelo osam krivičnih istraga u vezi sa švercom droge.

- Više državno tužilaštvo vodilo je tri krivične istrage u vezi sa drogom na međunarodnom i nacionalnom nivou. Ove istrage dovele su do zaplena droge u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Policijska jedinica zadužena za krivična dela u vezi sa drogom sada je podieljena u dve grupe, jedna za borbu protiv krijumčarenja droge u vezi sa organizovanim kriminalom i druga za prevenciju zloupotrebe droga. Ukupno imaju 25 članova - piše u izveštaju.

Međutim, upozoreno je na potrebe zakonskih izmena.

- Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplienjene droge tek treba da se rieši. Crna Gora tek treba da usvoji izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak droge, a ne cela količina kao što je slučaj -  navodi se u izveštaju EK. 

Kako sada stvari stoje, podsetimo, u crnogorskim sudovima čuvalo se 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Zeti u avgustu 2021. godine i oko 500 kilograma te droge nađene u magacinu Volija 2022. godine. 

U međuvremenu, tvrdi se u najnovijem izveštaju EK, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima u zemlji, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbjednosnim uslovima, čekajući suđenja.

- Crna Gora mora prioritetno izmeniti pravni okvir o skladištenju i uzorkovanju droga i uskladiti ga sa zdravstvenim, bezbednosnim i ekološkim standardima EU u skladištenju, transportu i uništavanju narkotika - navodi se u izveštaju Evropske komisije. 

Dokument EK objavljen je 8. novembra u Briselu, a predstavio ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. 

Prema izveštaju, Crna Gora nema uspostavljenu strategiju o drogama otkako je prethodna strategija okončana 2020. godine.

- Nacionalni sistem ranog upozoravanja još uvek nije spreman za povezivanje sa sistemom ranog upozoravanja EU, jer ima ograničene operativne kapacitete. Vlada je usvojila pravilnik o načinu uništavanja droge i vođenju evidencije o oduzetoj i uništenoj drogi - navela je EK. 

Crna Gora, smatraju, treba da usvoji sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za droge. 

- I da obezbedi funkcionisanje nacionalne opservatorije za droge i unapredi nacionalni sistem ranog upozoravanja kako bi se omogućila njegova povezanost sa sistemom ranog upozoravanja EU - piše u izveštaju. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike