Ovo je neka nova Crna Gora: Ministar Kovač odbio da izruči srpskog državljanina tzv. Kosovu!

26.10.2023

13:33

0

Sud je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje, ali je ministar pravde odbio molbu za izručenje

Ovo je neka nova Crna Gora: Ministar Kovač odbio da izruči srpskog državljanina tzv. Kosovu!
Marko Kovač - Copyright Gov.me

Ministar pravde u Vladi Crne Gore Marko Kovač odbio je zahtev tzv. Kosova o izručenju državljanina Srbije Momčila Vukotića (61), radi gonjenja za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koji je uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u ekstradicionom pritvoru.

Sud je našao da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje, ali je ministar pravde odbio molbu za izručenje. On smatra da je povređen član tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

- U rešenju Specijalnog tužilaštva tzv. Kosova o pokretanju istrage nije navedeno koje radnje je navodno preduzeo Vukotić, a koje ulaze u sastav krivičnih dela, već se samo navodi da se posle 24 godine navodno pojavio svedok koji je prepoznao njegovu sliku u nekom albumu - rekli su izvori iz Ministarstva, kako piše RTCG. 

Navode da ovo nije jedini slučaj gde tzv. Kosovo traži da im se preda državljanin Srbije za ratni zločin.

- Pa je politicki momenat, odnos Srbije i  tzv. Kosova u smislu nedostatka direktne saradnje njihovih pravosuđa i narasle tenzije, koje kulminiraju nešto što ukazuje na sumnju da se radi o političkom progonu, a svakako se radi o licu starije dobi. Zaključeno je da bi izručenjem bio povređen član 3 konvencije, a osnov i ovlašćenje za odbijanje se crpi iz zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i evropskoj konvenciji o ekstradiciji - kazali su iz crnogorskog Ministarstva.

Crnogorska policija uhapsila je Momčila Vukotića (61), državljanina Srbije, koji je osumnjičen da je tokom 1999. godine, na teritoriji Peći, počinio krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva.

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala su, sprovodeći međunarodnu ciljanu potragu, zajedno sa službenicima policije u Plavu i Beranama, locirali su i uhapsili M.V. (61), kojeg potražuje NCB Interpol-a UNMIK zbog obezbeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku, koji se vodi protiv njega zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva -, saopšteno je krajem septembra iz Uprave policije.

Istražni sudija Višeg suda u Bijelom Polju, navode, odredio je Vukotiću ekstradicioni pritvor. 

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike