Vladika Metodije o predstojećem popisu: Idemo kao naši preci koji su se pisali kao Srbi!

18.10.2023

21:11

0

Na širem planu, ne smemo se odvajati od naše zajednice, jer ćemo time postati lak plen - poručio je on

Vladika Metodije o predstojećem popisu: Idemo kao naši preci koji su se pisali kao Srbi!
Copyright YouTube

"Kritikovali su neki patrijarha koji ohrabruje ljude da se pišu kao Srbi, a ja im kažem, pored toliko decenija pritisaka, zastrašivanja, diskriminacije onih koji su se tako osećali i pisali i nisu odustajali od tog svog puta, to nikome izgleda nije bio toliki problem koliko je problem da se pojavi jedan glas koji će da ohrabri sve te progonjene, potlačene, marginalizovane i diskriminisane ljude u zemaljskom smislu, što se pojavio da ih ohrabri i podrži. Podržavam i ja, ali tu se ne zaustavljamo jer tu nije kraj. Idemo da postanemo ono što su naši preci, koji su se pisali kao Srbi”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki Metodije je 18. oktobra 2023. godine, na praznik Svete mučenice Haritine, bogoslužio u manastiru Voljavac kod Bijelog Polja.

Vladika je kazao da kao što je, po rečima Hristovim, duša pretežnija od tela, tako je i srodstvo duhovno pretežnije od telesnog i biološkog.

"Sveta mučenica Haritina je bila usvojena od jednog divnog i plemenitog čoveka, koji je vaspitao u hrišćanskim i divnim vrlinama i podigao u svojoj porodici. Ona je time što je postala istinska hrišćanka i sledbenica Hristovog Jevanđelja, koje je ne samo slušala i o njemu razmišljala, nego ga je i čvrsto držala i po njemu postupala, a na kraju, kada je trebalo, i ispovedila Hristovo Jevanđelje i veru, time postala istinska i prava ćerka, ne samo onoga koji ju je usvojio i Hristovoj nauci naučio, nego je postala ćerka istinska Oca svog nebeskog“.

"Tako smo i svi mi koji smo se ovde na svetoj Liturgiji sabrali, na neki način, možda ne toliko vidljiv, opipljiv i fizičkim, biohemijskim metodama ispitljiv, ali blagodaću Duha Svetog smo svakako jedna velika porodica, čiji je Otac nebeski Bog, a Hristos Bog naš Koji je sin Božji je najzaslužniji našem razlogu i načinu na koji smo se orodili sa Bogom. Inače bi Bog ostao nedodirljiv i apsolutna drugost u odnosu na čovečji rod i sve stvoreno, da nije Hristos na sebe uzeo čovečju prirodu. Zato su Sveti Oci govorili da se drukčije nije moguće spasiti, odnosno nije moguće doći u odnos sa Bogom osim kroz Hrista“, rekao je Episkop, dodavši da mi time ne nipodaštavamo i ne ponižavamo one koji nisu hrišćani, a koje istinski poštujemo i volimo kao svoju braću, ali, Hristos je, poručio je Njegovo Preosveštenstvo, jedini most i veza kako možemo da postanemo ono na šta nas je Bog stvaranjem naznačio, da postanemo mali bogovi po blagodati.

"Ne po prirodi kakav je Hristos Bog ali po blagodati Božjoj, sledujući za Hristom Bogočovekom i onim što je on govorio i što nam je saopštavao. Tako je i Sveta Haritina postala kćer Oca nebeskog i orodila se sa svima onima koji su sa Bogom kroz Hrista odnos ostvarili“, poučavao je Vladika Metodije.

Osvrnuo se na aktuelna dešavanja u vezi sa popisom, koji je najavljen u Crnoj Gori.

"Ovih dana se mnogo priča i zavitlala se jedna tema oko popisa, ko je ko na ovom prostoru ovde u Crnoj Gori. A to je uvek bilo normalno, popisivati se. Setimo se i kad se Hristos rađao, rodio se, upravo, u Vitlejemu zbog popisa koji je tada bio u Rimskom carstvu, pa su došli u grad, svoju postojbinu iz Nazareta, Josif sa Bogorodicom, da bi se u mestu odakle i potiču popisali, da bi carstvo ovog sveta: zemaljsko, imperije i države znale koga imaju za podanike svoje. Ali, ovde taj popis ne bi bio toliko bitan i značajan da ne pokušavaju mnogi, na neki način, da preko njega ostvare neke svoje interese“.

"Mi koji smo u Crkvi, tragajući i čeznući za istinom, ne odričemo se nijedne istine i svi vrlo dobro znamo da ovde ovaj narod koji pripada, bez obzira da li je pravoslavan, da smo svi genetski, biološki u veoma bliskom srodstvu, pa čak i oni koji ne ispovedaju Hrista, nego su muhamedanske veroispovjesti ili rimokatoličke, neke od drugih konfesija hrišćanskih, ali, veoma dobro znamo kojoj etničkoj grupi i kom korpusu naroda ovog prostora, narod koji ovde živi pripada. Reći ću vam još nešto, nije toliko možda ni važno, iako je u velikoj meri važno, ali nije najvažnije i to dobro zapamtite, a ja sam dužan da vam to kažem kao vaš pastir, jer ne obraćam se celoj društvenoj zajednici u ovoj državi i šire, obraćam se narodu koji mi je poveren u bogomspasavajućoj Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, ljudima koji idu u crkvu i koji sve rade da dostignu spasenje, ne samo svoje lično, nego i spasenje celokupne zajednice i svakog čoveka na ovoj zemlji. Kaže, nije najvažnije to što mi znamo da smo Srbi ovde i pripadamo srpskom narodu, neće nas samo to znanje i saznanje spasiti“, besedio je Episkop Metodije.

Po njegovim rečima, decenijama i vekovima, razne zemaljske sile i imperije nisu odustale od svojih projekata i planova da jedan narod dezintegrišu, obezvrede, slome i usitne kako bi ovde ostvarivali neke svoje interese, pa i danas.

"Mi to znamo, mnogi su iz tog korpusa srpskog naroda nastali narodi i jezici iz srpskog jezika, koji se uopšte i nipočemu ne razlikuju od jezika koji mi Srbi govorimo, a koji su nazvani drugim imenom. Ali, ako mi ne ostvarimo najvažnije istinsko i pravo duhovno srodstvo, pored toga što znamo da smo Srbi, i da budemo istinski, pravi sinovi Svetog Save, onoga koji je najsličniji među Srbima postao Hristu i samo nam o Njemu govorio, i zbog toga je srpstvo ne samo biološka i zemaljska kategorija, nego je postalo i duhovna kategorija. To znamo iz iskustva kroz istoriju. Ko god nije ostao kao Hristov sledbenik i nije izdržao na tom putu prestali su da se zovu tim srpskim imenom“.

"Dakle, Sveti Sava je neraskidivo svezao Hrista i Srbe, jer kroz ono svetosavlje, način i stil kako mi čitamo, usvajamo i po Jevanđelju postupamo kao Srbi vekovima ovde na ovom prostoru. To je Jevanđelje na srpski način, ali istinsko i pravo Jevanđelje. Ako ne postanemo oni istinski, pravi Srbi u duhovnom smislu, ne samo u nekom imenu na papiru, nećemo se održati pod tim imenom ovdje, kao što nisu mogli da se održe svi oni koji nisu izdržali na tom Hristovom jevanđeljskom putu kao Hristovi sledbenici. Zato sam rekao da je to važno, ali nije najvažnije. Najvažnije je da smo se mi danas oko Hristosa ovde okupili, da idemo putem naših predaka, a onda znamo ostalu istinu koja uz to ide“, naveo je Vladika, dodajući da on ne ohrabruje ljude da se pišu kao Srbi, jer se to, smatra Vladika, podrazumjeva, već ohrabruje ljude da nastavimo zajedno putem Hristovim, putem Jevanđelja, sledujući Njemu.

"Da idemo putem spasenja i nebeskoj Crkvi i zajednici u kojoj su svi koji se pišu kako smatraju, misle i ubeđeni su da jesu. Ja ohrabrujem ljude da ostaju na putu Hristovom“, dodao je Vladika.

"Na širem planu, ne smemo se odvajati od naše zajednice, jer ćemo time postati lak plen i nećemo moći svojom snagom da opstanemo na putu, na kojem su opstajali i išli svi naši preci“, poručio je Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije.

Na kraju Liturgije prelomljen je slavski kolač povodom imendana mati Haritine, nastojateljice ove svete obitelji.

Zajedničarenje je nastavljeno uz trpezu bratske ljubavi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: srpskartv

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike