Pupovac: Pad broja Srba u Hrvatskoj bio očekivan

19.05.2022

19:44

0

Pupovac je istakao da srpski predstavnici dugo insistiraju da Hrvatska i Srbija počnu da sarađuju po pitanju suđenja za ratne zločine

Pupovac: Pad broja Srba u Hrvatskoj bio očekivan
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas da je bilo očekivano da će se dogoditi pad broja Srba u Hrvatskoj.

- To nije neočekivano ako znamo kakvo je stanje u pogledu starosti Srba i odlaska u treće zemlje i samo je bilo pitanje koliki će taj procenat biti - rekao je Pupovac Tanjugu povodom rezultata prošlogodišnjeg popisa stanovništva koji se odnose na etničku i versku strukturu populacije Hrvatske.

Printscreen/Youtube /Al Jazeera Balkans
 

Kad je reč o prvoj optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske za zločine nad srpskim civilima u akciji "Oluja" 1995, Pupovac je istakao da srpski predstavnici dugo insistiraju da Hrvatska i Srbija počnu da sarađuju po pitanju suđenja za ratne zločine.

- Tu naročito mislim na one slučajeve u kojima nije bilo velikih rezultata i napora, a to su oni počinjeni prema srpskim civilima u Republici Hrvatskoj - kaže Pupovac.

On se osvrnuo i to što predsednik Hrvatske Zoran Milanović veoma često koristi jezik u kojem vređa aktere u političkom životu Hrvatske i izvan nje.

- To je posebna vrsta problema i s tim se mora živeti, ali problem je što to stvara lošu atmosferu prema Srbima, u međuetničkim odnosima i odnosima između Srbije i Hrvatske - navodi on.

Pupovac ističe da predsednik Hrvatske ima "mala ovlašćenja, ali i to malo može koristiti za širenje tolerancije u društvu i spoljnopolitičkim odnosima”.

- Svoj uticaj i ugled može iskoristiti da se odnosi među državama pre svega jugoistočne Evrope unapređuju, što se nažalost ne događa i ta neusklađeost rada između predsednika i vlade ozbiljan je problem u spoljnopolitičkom smislu i odnosima među zemljama Zapadnog Balkana - kaze Pupovac.

S druge strane, on naglašava da to nikako ne donosi poboljšanje položaja Srba, jer "stigmatizacija srpskih predstavnika i srpske stranke, kao što je Samostalna demokratska srpska stranka sigurno ne pomaže ni radu Vlade, a ni predstavnicima Srba da poprave položaj".

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Srbi jesu pomogli da Milanović bude izabran, ali on im vraća ovako i nažalost naše iskustvo sa takvim postupcima onih koje su Srbi birali nije jedinstven i ne odnosi se samo na Milanovića - navodi Pupovac.

On podseća da je bilo sličnih slučajeva u istoriji Hrvatske, ali da niko nije osporavao mandate i podršku koju predstavnici Srba dobijaju „kroz jedan veoma otrežani izborni postupak, koji ima elemente biračke segregacije”.

- Kazati kako mi nismo predstavnici Srba u Hrvatskoj veoma opasno, ne pomaže nikome i stvara jednu antimanjisku atosferu, a ne pomaže ni Hrvatima u Srbiji da iznose svoje manjiske zahteve na način koji bi dao bolje rezultate - zaključio je Pupovac.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike