Tihana je 14 godina potkradala firmu gde je radila: Kolegama kupovala skupocene poklone, a onda je otišla na godišnji odmor

10.10.2023

13:43

0

Autor: M. Vu.

Tihana K. je očigledno koristila razne izgovore kako bi prikrila svoje radnje, od fiktivnih prihoda do navodnih porodičnih izvora finansiranja.

Tihana je 14 godina potkradala firmu gde je radila: Kolegama kupovala skupocene poklone, a onda je otišla na godišnji odmor
Ilustracija - Copyright Profimedia

Priča o Tihani K. nesumnjivo otkriva neverovatan slučaj prevare i manipulacije koji je trajao čitavih 14 godina. Njena veština u skrivanju tragova i manipulaciji finansijskim podacima je bila zaista zapanjujuća, sve dok slučajno nije došlo do zamene osoblja tokom njenog godišnjeg odmora.

Umesto nje, nova radnica je pažljivo analizirala poslovne knjige i otkrila šokantnu istinu o prebacivanju novca sa računa firme na lični račun Tihane K. Tokom svih tih godina, Tihana je očigledno koristila razne izgovore kako bi prikrila svoje radnje, od fiktivnih prihoda do navodnih porodičnih izvora finansiranja.

Ovaj slučaj otkriva zapanjujući obim prevare koji je Tihana K. sprovodila u periodu od 2004. do 2018. godine.

Novac uplaćivala na svoj i račun svoga muža

Koristeći svoju poziciju u firmi koja je podrazumevala manipulaciju finansijskim transakcijama, Tihana je umesto da naloge za isplatu dobavljačima upućuje na svoj lični bankovni račun, ili račun svog tadašnjeg supruga.

Počela je sa manjim iznosima, uzimajući nekoliko stotina evra naizgled bez primetnih tragova. Međutim, povremeno je uplaćivala i znatno veće sume, dostižući čak 1,8 miliona kuna, što je preko 230.000 evra. Kada se sve sabere, ukupni iznos koji je ukrala iznosi 323.695 evra.

Foto uprava carina
 

Njen bivši suprug je svedočio u tužilaštvu da nije bio upućen u razmere njenih aktivnosti, budući da je ona vodila finansijske poslove u porodici. Njemu nije bilo poznato da je novac uplaćivan na njegov račun, jer nije pratio transakcije, a Tihana je imala punomoć za sve račune.

- Bila je zadovoljna svojom platom ali mi nikada nije rekla kolika joj je. Od 2004. pa do razvoda 2015. živeli smo od moje naknade, čerkine invalidnine i dečjeg dodatka i njene plate. Ona je isključivo vodila brigu o finansijama, što je i logično jer se time bavi. Nije mi bilo poznato daje na moj račun uplaćivala novac jer nisam pratio stanje na računu niti podizao novac. Sve je to radila Tihana, imala je karticu tekućeg kao i sve ostale punomoći vezane za račune – otkrio je Zdravko S. naglasivši kako nije imao saznanja o ženinim aktivnostima za vreme braka pa tako niti kasnije, a prenosi Jutarnji.

Slučajno je otkrili

Kako je sve odradila posvedočila je šefica rukovodstva koja je ispričala kako je Tihana počela da krade još 2004. ali da su to primetili tek 2018.

- Kad bi Tihana donela naloge za plaćanje, a među njima i naloge u kojima je u rubrici bankovnog računa na koji se trebala izvršiti uplata bio naveden njen tekući račun, i nakon što bi takav račun bio plaćen, donosila je i naloge za plaćanja tog istog računa s ispravnim brojem bankovnog računa. Obično, radilo o firmi Trgotrans Prigorje koje je mesečno izdavalo veći broj računa i račun koji je bio ispostavljen je zapravo dva puta plaćen dakle jednom na Tihanin račun, a drugi puta na žiro račun kompanije kojoj se trebalo isplatiti. Kako oni koji su ispostavljali račune nisu bili oštećeni jer su svi računi bili plaćeni pa nije bilo ni reklamacija, duže vreme nismo ništa primetili. Nepravilnosti su se otkrile kad je 2018. otišla na godišnji, trebalo je provesti nalog za knjiženje osnovnih sredstava pa je to odradila Mirjana M. koja je primetila jedan čudan nalog za knjiženje i koji se odnosio na Trgotrans Prigorje a nije bio vezan za njihovu delatnost jer su oni prevoznička firma koja je obavljala prevoz mašina - ispričala je Mateja K.

Pixabay
 

Oni su potom otišli da provere da li je greška u pitanju ili ne. Slučajnost je odbačena te su o tome obavestili nadređene pa su dve nedelje pribavljali svu bankovnu dokumentaciju i proveravali je s onom iz knjigovodstva.

- Kad se sve pribavilo i kad je utvrđeno razdoblje za koje je nastala šteta, obaveštena je Tihana o svemu te je dobila otkaz. Tad kad joj je uručen otkaz nismo znali koliko je ukrala jer se 2012. menjala verzija softverskog programa koji smo koristili. Proveravajući staru verziju programa utvrđeno je da je s nezakonitim radnjama počela 2004. te da je od tada do 2018. sačinila oko 800 računa. Nakon što se sve otkrilo, postali smo svesni nekih neuobičajenih stvari koje, u ono vreme dok smo ih primećivali, nismo tako povezivali s Tihanom, a radilo se o pošiljkama online trgovina koje su joj stizale gotovo svaki drugi, treći dan - otkrio je dalje svedok.

Zanimljivo je da je Tihana kolegama kupovala skupe poklone a svima je pričala kako je svoju veliku platu dogovorila direktno s vlasnicima iz Češke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike