"Ponosni na svoje srpsko" Poziv građanima Crne Gore da na predstojećem popisu odbrane srpski identitet

08.10.2023

16:16

0

Kampanja "Ponosni na svoje srpsko" će biti predstavljena javnosti u narednim danima, sa ciljem podsticanja građana da se s ponosom izjasne o svom identitetu

"Ponosni na svoje srpsko" Poziv građanima Crne Gore da na predstojećem popisu odbrane srpski identitet
Ponosni na svoje srpsko - Copyright Printscreen/YouTube

U svetlu predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori, grupa građana okupljena oko portala IN4S ističe važnost iskazivanja srpskog identiteta. Kroz istoriju, prema njihovim rečima, srpski narod je bio izložen raznim pritiscima od strane globalnih i regionalnih centara moći, s ciljem rasrbljavanja i gubljenja identiteta.

Ovim putem, građani Crne Gore se pozivaju da se jasno i nedvosmisleno izjasne kao Srbi, pripadnici Srpske pravoslavne crkve, govornici srpskog jezika. Ističe se opasnost od regionalnih ideologija i potreba da se suprotstave pokušajima koji mogu dovesti do gubitka njihove kulturne i nacionalne baštine.

Uz osvrt na prošle borbe i stradanja, poziva se na očuvanje istorijske baštine i ne dopuštanje da se srpski identitet svede na statističke cifre ili da se stavi u istu ravan sa politikama koji su, prema njima, protiv srpskog identiteta.

- Ne dozvolimo, narode pobjedničkih i boguugodnih krstonosnih litija, da nakon popisa budemo svrstani u istu statističku pogaču sa onima koji su vas i isprovocirali da stanete na branik naše svete Srpske pravoslavne crkve – da budete isto što i nepomenik Milo Đukanović ili raskolnik Miraš Dedeić. -ističu pokretači.

Kampanja "Ponosni na svoje srpsko" će biti predstavljena javnosti u narednim danima, sa ciljem podsticanja građana da se s ponosom izjasne o svom identitetu, bez straha od gubitka prava ili posledica.

Poziv je upućen svim srpskim nacionalnim subjektima da prevaziđu političke i ideološke razlike i zajedno doprinesu ovom važnom trenutku u istoriji Crne Gore.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike