Eskobar priznao: Zapad neće Srbe u vladi Crne Gore

13.09.2023

13:16 >> 13:19

1

Predsednik Milatović i mandatar Spajić dele zapadne ciljeve i trebalo bi da sastave vladu od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti

Eskobar priznao: Zapad neće Srbe u vladi Crne Gore
Gabrijel Eskobar - Copyright AP Photo

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, izjavio je da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u političkom spektru u Crnoj Gori.

On je dodao da veruje da predsednik Milatović i mandatar Spajić dele te ciljeve i da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti.

Postoje, međutim, neki narativi koji veoma odmažu, istakao je Eskobar u intervjuu za "Glas Amerike".

- Jedan je da bi isključivanje najveće antizapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba. Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji antisrpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan deo birača koji su etnički Srbi - naveo je Eksobar.

On je dodao da postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli.

- To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo - ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima - kazao je Eskobar.

Na pitanje kako bi SAD reagovale kada bi koalicija "Za budućnost Crne Gore" bila deo vlade, Eskobar ističe da je bilo "mnogo preporuka, ne bih rekao zahteva, već preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, antizapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije".

- Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se posle dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje - ocenjuje specijalni izaslanik SAD.

On je naveo da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

- Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi - ocenio je Eskobar.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike