Srbi će biti relativna većina, to više niko ne može da spreči: Raković za 24sedam o popisu u Crnoj Gori

09.02.2023

19:30

1

Autor: Milan Ivanić

Sada ćemo konačno imati priliku u novembru da vidimo kakvo je realno stanje Srba u Crnoj Gori, kaže Raković

Srbi će biti relativna većina, to više niko ne može da spreči: Raković za 24sedam o popisu u Crnoj Gori
Aleksandar Raković - Copyright Ilustracija/Printscreen/YoutubeJutarnji Program TV Happy

Crnogorska vlada u tehničkom mandatu potvrdila je na današnjoj sednici da će popis stanovništva biti sproveden od 1. do 15. novembra ove godine.

Prethodno je komentarišući Predlog uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da je Monstat predložio period od 1. do 15. novembra ove godine, kao adekvatan period za realizaciju popisa.

Printscreen/YouTube/Tanjug TV
Aleksandar Raković

Istoričar dr Aleksandar Raković za 24sedam kaže da je obaveza vlade Crne Gore bila da odredi datum popisa. 

- Demokratska partija socijalista je, još dok je bila na vlasti, pokušavala da to odloži pošto su videli da procent i broj Srba veoma raste. Sada ćemo konačno imati priliku u novembru da vidimo kakvo je realno stanje Srba u Crnoj Gori. Ja sam ubeđen da će Srbi biti relativna većina prema nacionalnosti i apsolutna većina prema jeziku – rekao je on.

DPS više ne može da smanji broj Srba

Istoričar kaže da DPS i Milo Đukanović više nemaju mogućnosti da vrše pritisak na građane, te da će u novembru biti prilika da se Srbi slobodno izjasne o svojoj nacionalnosti.

Teleskopija/Youtube printscreen
Milo Đukanović

- DPS nema nikakve resurse da utiče na broj Srba i ne postoji pritisak kakav je bio ranije na građane da se izjašnjavaju kao pripadnici tzv. crnogorske nacije. Dakle, potpuno su drugačije okolnosti i DPS nema nikakav mehanizam da izvrši pritisak na građane osim da javno nešto govore, ali mislim da ih svakako više niko i ne sluša – kazao je on.

Srba najmanje 40 odsto

Raković dodaje da je siguran da će se procent Srba u Crnoj Gori značajno povećati u odnosu na prošli popis.

Profimedia
 

- Mislim da nije nerealno da procent onih koji se izjašnjavaju kao Srbi po nacionalnosti bude najmanje 40 odsto. Onih koji će odabrati srpski jezik za maternji će biti još više - iznad 60 odsto. Znam da je, prema istraživanjima koja su radile agencije iz Beograda, procent Srba bez ikakve kampanje išao na 36 odsto. Uz kampanju će taj procent biti i veći – rekao je on.

Obaveza Srbije je da zaštiti srpski identitet u Crnoj Gori

Istoričar ističe da Republika Srbija, kao i Republika Srpska, moraju pomoći zaštiti srpskog identiteta u Crnoj Gori.

- Naša je obaveza da se i Srbija i Republika Srpska uključe u podršku zaštiti identiteta Srbima u Crnoj Gori. Prema Ustavu i zakonima Republike Srbije mi smo u obavezi da pomognemo da zaštitimo srpski identitet bilo gde izvan granica Srbije, pa tako i u Crnoj Gori. Kada dođe momenat da se javno o tome govori i da bude izvesna popisna kampanja onda će se sigurno i procent Srba povećavati. Ja lično očekujem najmanje 40 odsto Srba u Crnoj Gori i drastičan pad onih koji se izjašnjavaju kao pripadnici tzv. crnogorske nacije – zaključio je Raković.

Profimedia
 

Podsetimo, poslednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori obavljen je od 1. do 15. aprila 2011. godine. Pripremu i sprovođenje ovog popisa pratile su brojne kontroverze koje su se odnosile na prava i položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Posle ogromnih pritisaka i sumnjivih radnji tokom popisa, prema zvaničnim rezultatima, 44,98 procenata stanovništva se izjasnilo kao pripadnici crnogorske nacije, dok je Srba bilo 28,73 odsto. Kada je reč o jeziku, 42,88 procenata građana je kazalo da govore srpskim, dok se 36,97 odsto njih izjasnilo za tzv. crnogorski.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike