Kovačević odgovorio na prozivke o prisustvu parastosu Draži Mihajloviću: Naše je pravo da se molimo za duše onih za koje mislimo da treba

19.07.2023

12:33

0

Parastos je u nikšićkom hramu održan u ponedeljak, a prethodila mu je liturgija

Kovačević odgovorio na prozivke o prisustvu parastosu Draži Mihajloviću: Naše je pravo da se molimo za duše onih za koje mislimo da treba
Copyright Wikimedia/Printscreen/RTCG

Predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević odgovorio je na prozivke zbog toga što je prisustvovao parastosu đeneralu JVuO  Dragoljubu Draži Mihajloviću u nikšićkom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i poručio da je njegovo neotuđivo pravo i ustavom garantovana verska sloboda da prisustvuje službama i obredima verske zajednice, i da se tamo, kako je rekao, "moli za duše onih za koje misli da treba".


Parastos je u nikšićkom hramu održan u ponedeljak, a prethodila mu je liturgija, kojoj su, kako je saopštila Eparhija budimljansko-nikšićka, prisustvovali, između ostalih i predsednik nikšićkog parlamenta Nemanja Vuković i  ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Kovačević je u objavi na Fejsbuku na prozivke odgovorio da smatra da to što je u medijima navedeno da je u "Nikšiću održan parastos ratnom zločincu", predstavlja , kako je naveo, "napad na verska prava i slobode građana Crne Gore".

"Oni koji nisu pravoslavni hrišćani, koji ne prisustvuju liturgijama i sabornim molitvama, hoće da nama koji prisustvujemo odrede kako i za koga treba da se molimo. Gospodo, naše je neotuđivo pravo i Ustavom zajemčena vjerska sloboda da prisustvujemo službama i obredima naše verske zajednice, da se tamo molimo za duše onih za koje mislimo da treba", napisao je Kovačević.

Istakao je da zato ovaj, kako je naveo, jučerašnji udar na verske slobode u Crnoj Gori treba posebno istaći i preduzeti sve pravne radnje da se naša verska prava i slobode zaštite. 

"Da ne dođemo do situacije u kojoj prvo moramo otići u policiju da prijavimo za koga idemo u hram da zapalimo sveću pa da nam onda oni kažu možemo li ili ne", naveo je Kovačević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike