Skandal trese Cetinje! Severina peva povodom 210 godina od rođenja Njegoša: "Nastup je skaredan, to može na kruzeru, ne na Biljardi!"

25.07.2023

18:50

1

Bivši predsednik opštine Cetinje, Jovan Markuš, naglašava da je Biljarda deo Cetinjskog manastira, a ne mesto za izvođenje takvih performansa

Skandal trese Cetinje! Severina peva povodom 210 godina od rođenja Njegoša: "Nastup  je skaredan, to može na kruzeru, ne na Biljardi!"
Severina nastupa na manifestaciji posvećenoj Njegošu - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Wikipedia

Dvorište cetinjske Biljarde, mesta gde je Njegoš pisao svoja značajna dela, postalo je poprište za kontroverzni performans povodom 210. godišnjice od rođenja ovog velikog književnika. U ovom performansu, koji je najavila poznata pevačica Severina Vučković, izraženo je nezadovoljstvo i negodovanje mnogih stručnjaka i predstavnika kulturne zajednice.

Profesor Sava Marković, rektor Univerziteta Mediteran, nazvao je performans "skandaloznim i skarednim". Ističe da mesto poput Biljarde, gde je Njegoš stvarao dela "Luča" i "Gorski vijenac", ne sme biti mesto za ovakvu vrstu događaja, i da je takav postupak blasfemičan.

Milutin Mićović, predsednik Književnog društva "Njegoš" iz Nikšića, smatra da je autor performansa, Dimitrije Popović, daleko od duhovne uzvišenosti koju je Njegoš simbolizovao. Mićović kritikuje novo-crnogorsku ideologiju koja, prema njegovim rečima, ne ceni sopstveno poreklo i odbacuje Njegoševu duhovnost i martirstvo kosovskih Crnogoraca-Srba.

Wikipedia
 

Bivši predsednik opštine Cetinje, Jovan Markuš, naglašava da je Biljarda deo Cetinjskog manastira, a ne mesto za izvođenje takvih performansa koje on opisuje kao "porno i muzičke nastupe".

Organizator ovog događaja je Sekretarijat za kulturu prestonice Cetinje, što je izazvalo dodatne kritike zbog izbora lokacije za ovakvu manifestaciju.

To bi moglo na kruzeru, a ne na Cetinju

Milutin Mićović, knjževnik, njegošolog, oštro je reagovao na vest da će se večeras, u dvorištu Biljarde na Cetinju, održati autorski projekat crnogorskog umetnika Dimitrija Popovića, povodom 210 godina Njegoševog rođenja, na kome će stihove govoriti glumac Slobodan Marunović , a nastupiće i hrvatska pevačica Severina Vučković.

24sedam/Goran Sivački
 


„Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se lebom rane. Ali, da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao „Luču“ i „Gorski vijenac“ i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa, Dimitrije Popović, je Crnogorac u svoj svojoj visokokotirnoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim martirstvom, ali na tim slikama ne nazire nige ni odsjaj Njegoševe „iskre besamrtne“. Zato on može taj blasfemični performans da smešta u Biljardi, s hrvatskom folk pevačicom Severinom V. koja širi narkozu telesne sablazni. (Možda je to za njega „vila, lakim krokom koja leti“?)“, kaže Mićović.

Performans je uznemirio javnost i pokrenuo pitanje odnosa prema kulturnom nasleđu i poštovanju istorijskih mesta.

Dok se mnogi pitaju da li je ovakav događaj adekvatan za mesto gde je stvaran jedan od najznačajnijih pisaca Balkana, drugi izražavaju žaljenje zbog obeležavanja godišnjice Njegoševog rođenja ovakvim sadržajem.

Povodom skandala citiramo stihove iz Gorskog vijenca:

Blago Andrij’ đe je poginuo –
divne ga li oči oplakaše,
divna li ga usta ožališe…

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike