Zašto je bitna Njegoševa kapela: Amfilohije kaže da neće umreti dok ne vrati crkvu, Milo poručio da će je srušiti

19.10.2020

10:40 >> 09:19

0

Autor: M. I.

Amfilohije je podsetio da su zavetnu kapelicu sagradili Petrovići

Zašto je bitna Njegoševa kapela: Amfilohije kaže da neće umreti dok ne vrati crkvu, Milo poručio da će je srušiti
Copyright Printscreen/Youtube, PjerMedia Info

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila – izjavio je mitropolit Amfilohije za Politiku.

Amfilohije je podsetio da su zavetnu kapelicu sagradili Petrovići i da se po zapovedi Petra II Petrovića Njegoša svake godine služila liturgija u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

– Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života, na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen – rekao je mitropolit Amfilohije.

Wikipedia

Podsetimo, Njegoš je dao zaveštanje da bude sahranjen u crkvi na vrhu Lovćena koje glasi: “Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učiniti kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu”.

Njemu je ta želja, posle smrti i ispunjena. Crkva je, nažalost, tokom Prvog svetskog rata uništena austrougarskim granatiranjem, pa je 1925. obnovljena.

Međutim, 1951. godine pokrenuta je inicijativa da se crkva sruši i da se na tom mestu izgradi mauzolej po nacrtima hrvatskog vajara Ivana Meštrovića.

SPC se već decenijama zalaže da se ponovo izgradi crkva, kako je to zahtevao Njegoš.

– Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore – rekao je mitropolit Amfilohije, podsećajući da za to postoji “amanet kralja Nikole“.

S druge strane, pristalice DPS-a su protiv izgradnje crkve.

– To može biti njegova namera koja se na Cetinju ne može dogoditi. Naravno, ako krene, i postavi kamen, biće mu taj kamen srušen, i on to zna i zato neće krenuti. Naravno, to on najavljuje otkako je došao 1989. godine da će da sruši Mauzolej, a da postavi i vrati gore crkvu Karađorđevića. Naravno, nema šanse za to. Nema nikakve šanse. Naravno, zaustaviće ga oni koji treba da ga zaustave i koji su mu to već kazali. To su mu kazali građani Cetinja, da verovatno preko njih živih to ne može da uradi. To je priča koja se tu završava – rekao je Milo Đukanović komentarišući izjave mitropolita crnogorsko-primorskog.

Nedavno su „crnogorske patriote“ na Cetinju, gradu u kojem DPS već tradicionalno podržava većina birača, istakle transparent na kojem je pisalo “Dok se zemlja oko sunca kreće, Cetinje to dozvoliti neće“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike