Uhapšen Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore: SPO obavlja pretrese u gradovima širom Crne Gore

24.07.2023

07:45 >> 08:22

0

Veljović je uhapšen u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona

Uhapšen Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore: SPO obavlja pretrese u gradovima širom Crne Gore
Veselin Veljović - Copyright Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović uhapšen je jutros u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pišu "Vijesti".

Veljović je uhapšen u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona (EUROPOL).

SPO od zore obavlja pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću...

U akciji SPO ima još uhapšenih.

Podsetimo, tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da Specijalno policijsko odjeljenje, po naredbi suda, a po zahtevu Specijalnog drzavnog tužilaštva i u saradnji sa EUROPOL-om, obavlja "pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje".

Hapšen na Cetinju

Viši sud u Podgorici u maju je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću, kojem se sudilo da je rano ujutro 5. septembra 2021. na Cetinju, a pre samog ustoličenja mitropolita Joanikija, počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, pišu Vijesti.

Veljović je u dramatičnim događajima 4. na 5. septembar 2021. godine bio u samom srcu prestonice, a potom se na snimcima moglo videti kako se nakon razgovora sa nekadašnjim kolegama, zaleće na kordon...

On je uhapšen tog dana, a nakon dva dana pušten iz pritvora.

Od leta 2007. do 2011. godine radio kao direktor Uprave policije

Veselin Veljović od leta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu bio prvi čovek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, Veselin Veljović, od strane opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i medija često optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Kada je u decembru 2020. posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Mila Đukanovića.

Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao sve 20. maja ove godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike