Da se ne zaboravi: Sećanje na 43 ubijenih Srba, zločin za koji niko nije odgovarao

23.07.2023

15:33

0

Autor: I.K.

Zapaljeno je i uništeno 18 srpskih sela, a pravoslavna crkva minirana je i do temelja srušena

Da se ne zaboravi: Sećanje na 43 ubijenih Srba, zločin za koji niko nije odgovarao
Pomen žrtvama - Copyright Foča24info

Na Gradskom groblju Božovac u Foči danas je služen parastos za 43 stanovnika mesta Jabuka, koje su na kućnom pragu pre 31 godinu ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda, što je bilo prvo masovno stradanje fočanskih Srba u ratu u Bosni i Hercegovini.

U zoru 23. jula 1992. godine, muslimanska vojka je u napadu na šire područje Jabuke ubila  43 Srba, među kojima dečaka starog 13 godina Nova Eleza, slepu staricu Milku Kovač, nepokretnu Zorku Simović, kao i partizanskog veterana iz Drugog svetskog rata, junaka iz Bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Miloša Vukovića.

Foča24info
arhiva

 

Ubijeni su i stariji bračni parovi Milovan i Marija Skakavac, Miloš i Anđelka Trivun, Ostoja i Sofija Ćosović, Drago i Joka Stojanović, podseća Srna.

Zapaljeno je i uništeno 18 srpskih sela na području od Stoca do Jahorine, a pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg minirana je i do temelja srušena. Prilozima vernika je obnovljena 2005. godine.

Za zločin u Jabuci, uprkos brojnim svedočenjima preživelih, pravosudne institucije u BiH nikada nisu podigle nijednu optužnicu.

Nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom Jabuka je pripala Federaciji BiH, a preostalo srpsko stanovništvo je moralo da se iseli.

Posmrtni ostaci većine stradalih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

Obaveza svih da se sećaju 43 srpske žrtve iz sela Jabuka

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je obaveza svih da se uvek sećaju 43 srpske žrtve iz fočanskog sela Jabuka koje su stradale u zoru 23. jula 1992. godine, kao i da govore o njima. 

-Reč je o jednom od brojnih dokaza da nema pravde za srpske žrtve pred insitucijama BiH, a da pravosuđe BiH nije nezavisno i nepristrasno, već je u funkciji bošnjačke ratne politike, naveo je Linta. 

Foča24info
arhiva

 

Naglasio je da je cilj pravosuđa u Sarajevu da se opravda lažni narativ da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci oslobodioci i žrtve. 

-Bez utvrđivanja istine o karakteru rata, procesuiranja odgovornih za zločine i poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje poverenja i pomirenje u BiH, ukazuje se u saopštenju.  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike