Štrajk fakulteta u Ljubljani: Otkazana predavanja i ispiti - štrajkači traže bolje uslove rada i jednakije plate

13.06.2023

16:45

0

Miting će biti nastavljen i u sredu

Štrajk fakulteta u Ljubljani: Otkazana predavanja i ispiti - štrajkači traže bolje uslove rada i jednakije plate
Profesor ilustracija - Copyright Pixabay

Zbog štrajka koji prati razgovore o nejednakosti plata u visokom obrazovanju, danas su otkazana predavanja, ispiti i odbrane teza, a zatvorene su i biblioteke na tri slovenačka javna univerziteta drugi put u dve nedelje.

Miting, čije je centralno mesto ovoga puta bio ljubljanski Fakultet društvenih nauka, nastavak je štrajka koji je Sindikat visokog obrazovanja započeo u martu 2022. godine u cilju pravilnijeg vrednovanja rada, otklanjanja dispariteta u platama i dobijanja normalnijih uslova rada, prenela je agencija STA.

Predsednik sindikata Gorazd Kovačič rekao je da se štrajk nastavlja, jer "pregovori neće odvesti nikuda bez masovne podrške danas okupljenih štrajkača".

On je priznao da predlog koji je Vlada predstavila visokoškolskim nastavnicima nije bio loš, ali je dodao da je problem u vrednovanju drugih profesija u sektoru, kao što su lektori, bibliotekari, informatičari, računovođe i službenici.

Uz razgovore, koji se odvijaju u kontekstu vladinih nastojanja da reformiše plate u celom javnom sektoru, Kovačič je napomenuo da je došlo do nedostataka u četiri platna razreda u odnosu na zdravstvene radnike i da su nedovoljna prilagođavanja koje je Vlada predložila za sektor visokog obrazovanja.

On je takođe bio kritičan prema vladi koja uvodi sve nove elemente u razgovore, a jedan od njih je smanjenje broja dana odsustva. Ministar visokog obrazovanja, nauke i inovacija Igor Papič i ministarka javne uprave Sanja Ajanović Hovnik pozvani su da prisustvuju današnjem skupu, ali su se umesto njih pojavli njihovi izaslanici, koji su samo slušali zaposlene bez ikakve dvosmerne komunikacije.

Miting će biti nastavljen i u sredu, a Kovačič je najavio nastavak štrajka sredinom oktobra, a po potrebi i u novembru, decembru i januaru. Što se tiče reforme sistema plata u javnom sektoru, Kovačič smatra da će pregovori o odvojenim platnim stubovima biti dugi i teški. Zbog toga će, prema njegovim rečima, visokoškolski sindikat verovatno zahtevati samostalne pregovore, kako bi pokušao da razreši najočiglednije disparitete u platama na terenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike