Haos u Sloveniji zbog Wolta i Glova: Dostavljači hrane ponovo obustavili rad, uslovi rada sve gori

26.05.2023

23:17

0

Ukoliko kompanije ne budu odgovorile na zahteve zaposlenih, oni će intenzivirati ovakve aktivnosti, poručili su iz sindikata Mladi plus

Haos u Sloveniji zbog Wolta i Glova: Dostavljači hrane ponovo obustavili rad, uslovi rada sve gori
Dostavljač hrane - Copyright Profimedia
Dostavljači koji u Sloveniji rade za Wolt i Glovo danas su obustavili rad na nekoliko sati, nakon što su dve kompanije odbile da pregovaraju o potpisivanju kolektivnog ugovora.
 
Ukoliko kompanije ne budu odgovorile na zahteve zaposlenih, oni će intenzivirati ovakve aktivnosti, poručili su iz sindikata Mladi plus, prenosi agencija STA.
 
"Kuriri su se udružili jer su im uslovi rada veoma loši, a plate sve manje. Uprkos takozvanom 'partnerstvu' sa Woltom i Glovom, kuriri su u podređenom položaju, jer Volt i Glovo mogu jednostrano da menjaju ugovore i tako jednostrano utiču na plate i druge uslove rada", naveli su iz sindikata.
 
Reč je o drugom ovakvom štrajku u poslednjih mesec dana, a prema rečima predstavnika sindikata, u današnjoj obustavi rada je učestvovalo između 100 i 150 dostavljača.
 
Sa druge strane, iz Wolta su naveli da je reč o malom broju zaposlenih, te da štrajk nije uticao na isporuke.
 
Sindikat dostavljača osnovan je 26. aprila sa zahtevom da se započnu pregovori o potpisivanju kolektivnog ugovora u okviru kojeg bi se regulisao status kurira.
 
Wolt i Glovo su odbili taj zahtev, navodeći da ne postoji zakonski okvir za udruživanje dostavljača hrane.
 
"Nastavićemo dijalog, kako na individualnom, tako i na grupnom nivou. Smatramo da je dijalog neophodan za konstruktivnu zajedničku saradnju. Nastavićemo da razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama, uključujući sindikat Mladi plus", saopštili su iz kompanije Wolt.
 
Bonus video:
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike