Hrvati iz Zambije stigli u Ljubljanu, sa njima i usvojena deca

03.06.2023

10:40 >> 17:32

0

Ovo je ljudski osvrt, svi smo oduševljeni - rekla je advokatica Sandra Marković

Hrvati iz Zambije stigli u Ljubljanu, sa njima i usvojena deca
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Hrvatski državljani kojima u Zambiji sudilo za trgovinu decom sleteli su danas u Ljubljanu, odakle im je osiguran prevoz do Zagreba.

Njih je su u Ljubljani dočekali hrvatski ambasador u Sloveniji, kao i predstavnice Ministarstva rada, porodice i socijalne politike i Porodičnog centra kako bi im ponudile podršku i pomoć, navodi Index.hr.

- Dve porodice će ići našim kombijima u kojima su već postavljena sedišta za decu, a dve sa svojim prijateljima, odnosno članovima porodice, privatnim automobilima - rekao je za HRT ambasador Hrvatske u Sloveniji Boris Grigić.

Nekoliko sati kasnije potvrdio je da su poleteli.

"Nadamo se da će naših 12 državljana, osmoro odraslih i četvoro maloletnika, biti u Hrvatskoj u sledećih dan ili dva. Ispratili smo ih i put je krenuo, nadamo se da će sve biti kao što smo isplanirali i da će se odvijati u najboljem redu. Isplanirali smo sve, i da dođe do nepredviđenih situacija, one se mogu rešiti. Ovo su bili nemili događaji koji su pogodili naše državljane i svakako ćemo se pobrinuti da one nejasnoće, koje su postojale do sada sa zakonima i pravilima, u bilateralnim susretima i rešimo kako se one ne bi ponavljale. To je bio test za sve nas", rekao je ambasador Bošnjak.

Na pitanje kako je izgledao susret roditelja i dece kaže: "Bilo je apsolutno emotivno. Svako bi trebao da ima na umu da majke i očevi svoju decu, osim prošlog petka, nisu videli 6 meseci. Nakon 6 meseci ta deca pružaju im ruke i vesele se. Može svako imati tvrdo srce, ali takav prizor omekša i najtvrđe", rekao je on.

Advokatica: Ovo je ljudski osvrt, oduševljeni smo

Slučaj je prokomentarisala i hrvatska advokatica uhapšenog bračnog para Sandra Marković.

"Sada više ne moramo pravno da komentarišemo. Ovo je ljudski osvrt, svi smo oduševljeni. Čekamo još ovaj poslednjih korak da zaista slete na hrvatsko tlo pa da budemo srećni i da vidimo da je napokon ta agonija završena", izjavila je za HRT Sandra Marković.

Plenković o Hrvatima u Zambiji: U fazi su tehničkih priprema za put u Hrvatsku

Slučaj je danas komentarisao i premijer Andrej Plenković.

"I pre i posle vlade sam bio u kontaktu s ambasadorom Bošnjakom. Hrvatska vlada i diplomatija pružili su svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest meseci. Tokom jutra obavljena je administrativna procedura. Oni su sad u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj. Zadovoljni smo da je situacija ovako završena", rekao je.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike