Slučaj trgovine decom u Zambiji: Mališani koje su četiri hrvatska para planirala da usvoje na sigurnom su - novo ročište 26. maja

24.05.2023

15:40

0

Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam nedelja

Slučaj trgovine decom u Zambiji: Mališani koje su četiri hrvatska para planirala da usvoje na sigurnom su - novo ročište 26. maja
Hrvati u Zambiji - Copyright AP Photo/Salim Dawood

Decu iz DR Kongo koju su četiri hrvatska para planirala da usvoje preuzele su zambijske službe socijalne zaštite, na sigurnom su i imaju dobre uslove, rečeno je Hini iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela usvojenu decu iz DR Kongo starosti od jedne do tri godine.

Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o usvajanju, a MUP je izdao hrvatske dokumente za decu, ali su oni uhapšeni 7. decembra na aerodromu u Ndoli kad su s decom nameravali da napuste Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata, prenosi Index hr.

Foto: Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Oni su zatim optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a deca su im oduzeta.

- Prema informacijama dobijenim od zambijskih vlasti, decu su preuzele službe socijalne zaštite - rekli su iz Ministarstva.

Dodali su da se deca trenutno nalaze u posebnom kompleksu, gde se za njih staraju, da su "na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena i imaju medicinsku zaštitu i dobru prehranu".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova navelo je da je u saradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata deci dostavljena hrana i druge potrepštine.

Tanjug/AP Photo/Salim Dawood
 

Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam nedelja, do 23. januara kad su pušteni da se brane sa slobode.

Sudija je na ročištu 6. februara prekinuo suđenje i izdao nalog da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, ali već sledećeg dana parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog proširenja optužnice za ista krivična dela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovo su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premešteno na viši sud i upravo je u toku.

Prošle nedelje ispitane su imigracijska službenica i recepcionerka hotela u kojem su Hrvati odseli, ali su potom dva ročišta odložena jer optužba nije dovela najavljene svedoke. Novo je ročište zakazano za petak uz nalog sudije da se svedoci optužbe privedu na sud.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike