Obnavljali crkvu, pa pronašli 171 grob! Arheolozi u zagrebačkom Stenjevcu iskopali i nakit, kovani novac, i lične pobožnosti

02.06.2023

21:37

0

Ta župna crkva oštećena je u seriji potresa 2020. godine

Obnavljali crkvu, pa pronašli 171 grob! Arheolozi u zagrebačkom Stenjevcu iskopali i nakit, kovani novac, i lične pobožnosti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Završena su zaštitna arheološka istraživanja na lokalitetu Stenjevec - crkva Uznesenja Blažene Device Marije u Zagrebu, koja je u sklopu sanacija crkve sprovodio zagrebački Arheološki muzej, a pokazala su svu slojevitost lokaliteta i potvrdila njegov veliki potencijal.

Ta župna crkva oštećena je u seriji potresa 2020. godine, a u okviru sanacije, između ostalog, sprovode se i radovi na konstruktivnoj obnovi zvonika, prenosi Index.hr.

Ukupno je evidentiran i istražen 171 grob od kojih je određen broj samo parcijalno očuvan odnosno istražen.

Kako je navedeno u izveštaju Arheološkog muzeja, u grobovima i okolo njih pronađeni su predmeti koji se mogu podeliti na nekoliko grupa: predmeti lične pobožnosti (krstovi, svetačke medaljice, delovi krunice), delovi odeće/nošnje (kopče, igle, ostaci tkanine), nakit (prstenje, broševi) i kovani novac.

Od ukupnog broja grobova, njih 55 imalo je neki od predmeta, a pronađeni su i ostaci srednjovekovne i antičke keramike, stakla, kamenih kockica od mozaika.

Uz severnu stranu zvonika pronađena su i četiri groba koja potiču iz razdoblja kasnog srednjeg veka.

Osim srednjovekovnih i novovekovnih nalaza, pronađeni su i ostaci rimske arhitekture. Svi prikupljeni nalazi i uzorci pohranjeni su u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a kosti pokojnika će nakon pranja biti podvrgnute bioantropološkim analizama kako bismo dobili podatke o dobi i polu pokojnika i dobili jasniju sliku o životnim uslovima stanovnika srednjovekovnog i novovekovnog Stenjevca, poručili su iz muzeja.

Predmeti pronađeni u grobovima trajno će biti sačuvani u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a dugoročno je u planu uključivanje ovih nalaza u okviru stalne muzejske postavke, prenosi hrvatski portal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike