Skandal u Hrvatskoj! Zastavom "Velike Albanije" mahali ispred Milanovića dok obezbeđenje ćuti (VIDEO)

29.04.2023

21:44

0

Autor: M. Vu.

U dvorani Samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima u trenutku intoniranja albanske državne himne nekoliko dece u albanskim narodnim nošnjama razvilo zastavu

Skandal u Hrvatskoj! Zastavom "Velike Albanije" mahali ispred Milanovića dok obezbeđenje ćuti (VIDEO)
Copyright Profimedia/Printscreen/zadarski

Zastava "Velike Albanije" vijorila se danas u Hrvatskoj i to, ni manje ni više, nego u prisustvu hrvatskog predsednika. Naime, Zoran Milanović je danas posetio zadarske Arbanase, i prilikom te posete okupljeni su mahali zastavom na kojoj je prikazana Albanija koja obuhvata delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke.

U dvorani Samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima u trenutku intoniranja albanske državne himne nekoliko dece u albanskim narodnim nošnjama razvilo zastavu takozvane velike Albanije, prenosi portal Zadarski.hr.

U razgovorima između predstavnika albanske ambasade u Zagrebu i Mesnog odbora Arbanasi, prilikom dogovoranja protokolarnih detalja predsedničke posete, pojavila se formulacija po kojoj Begaj dolazi u obilazak albanske dijaspore, ali su iz Mesnog odbora insistirali na tome da Arbanasi nisu ni albanska dijaspora ni nacionalna manjina jer se nacionalno identifikuju kao Hrvati. U program boravka dvojice predsednika u Arbanasima bili su uključeni i predstavnici albanske nacionalne zajednice iz Zadra.

Što se nalazi na spornoj zastavi? 

Uz likove albanskog političara Ismaila Ćemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija tu je i karta "Velike Albanije" koja obuhvata teritorije nekoliko međunarodno priznatih susednih država i natpis "Autohtoni".

Ista zastava, podsetimo, dronom je 2014. godine spuštena i na utakmicu između fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu što je bio povod za veliki incident i prekid.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike