Skandal u Hrvatskoj: U Saboru se orio ustaški pozdrav "za dom spremni"!

19.04.2023

18:41

0

Predlog, između ostalog, predviđa dramatično povećane kazni, od 700 do 4.000 evra, za isticanje fašističkih simbola, klicanja ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija

Skandal u Hrvatskoj: U Saboru se orio ustaški pozdrav "za dom spremni"!
Sukob u Saboru3 - Copyright Printscreen

Poslanik opozicionog  Mosta Miro Bulj je svoje današnje izlaganje u parlamentu završio izvikivanjem ustaškog pozdrava „za dom spremni“, ali je izbačen tek kad je počeo lično da vređa predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.

On je poslanicima stranaka u vlasti zamerio usvajanje predloženih izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira po skraćenom postupku. Predlog, između ostalog, predviđa dramatično povećane kazni, od 700 do 4.000 evra, za isticanje fašističkih simbola, klicanje ustaškog pozdrava i širenje lažnih informacija.

Pre toga Bulj je zaradio nekoliko opomena prigovarajući na proceduri donošenja zakonskih izmena čiji je cilj, kako tvrdi, uvođenje verbalnog delikta kako bi se omogućilo kažnjavanje HOS-ovaca i njihovog pozdrava "za dom spremni", za što ga je Jandroković kaznio s dve opomene.

Bulj tu, međutim, nije stao, nego je tražio u ime Kluba Mosta pauzu od deset minuta, pa je ponovio sve skupa, dodajući da je ustaški pozdrav legitiman među braniteljima i pozvao zastupnike HDZ-a Đakića i Deura da ne glasaju za ovaj zakonski predlog kojim će se, tvrdi on, uvesti drakonske kazne i ukinuti sloboda govora, pa u celu priču umešao lažne vesti, koronavirus i rat u Ukrajini da bi govor završio usklikom "za dom spremni" i mirno seo na svoje mesto.

Milorad Pupovac (SDSS) rekao je da je izvikivanje ustaškog zločinačkog pozdrava "za dom spremni" za vreme rasprave u Saboru, kao što je to učinio Bulj, teška uvreda kao i poziv na mržnju i nasilje, za šta ga je napao Željko Sačić (HS) da vređa branitelje.

Jandroković je tada konstatovao da je Buljevo ponašanje neprihvatljivo i da je zabranjeno propagirati ustaške simbole i poruke, a da ih je Bulj dvosmisleno koristio što se može različito tumačiti.

Sandra Benčić (Možemo) rekla je da promovisanje ustaških, fašističkih i nacističkih pozdrava u saboru mora da se kazni  oduzimanjem reči, a ne samo opomenom, jer vređa i hrvatski i druge narode te poziva na mržnju i nasilje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike