MUP Crne Gore detaljno objasnio: Kako proveriti da li imate pravo glasa na predsedničkim izborima?

10.03.2023

13:55

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova je uoči predsedničkih izbora oformilo kol-centar sa jedinstvenim brojem 19820

MUP Crne Gore detaljno objasnio: Kako proveriti da li imate pravo glasa na predsedničkim izborima?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pravo glasa na predsedničkim izborima 19. marta imaju 542.154 birača, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima 2020. imalo je 540.026 birača.

Pixabay/falco
 

Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima područnih jedinica i filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, svakim radnim danom – od ponedeljka do petka, u terminu od osam do 14 sati, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš), osim u Područnoj jedinici za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, gdje se uvid u birački spisak, na navedeni način, može ostvariti u periodu od osam do 17 sati.

Iz MUP-a napominju da će područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance u svim opštinama, na dan izbora u nedelju, 19. marta raditi u periodu od sedam do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podneli u prethodnom periodu.

Birač može izvršiti uvid u birački spisak direktno i putem internet portala www.biraci.me. Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može proveriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mestu glasa.

Birači koji poseduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala e.servis.mup.gov.me, upotrebom sertifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

MUP napominje da je, kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju sertifikata u elektronskoj ličnoj karti. Uputstvo o načinu aktiviranju sertifikata nalazi se na internet stranici ca.elk.gov.me.

Printscreen / Youtube
 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je uoči predsedničkih izbora oformilo kol-centar sa jedinstvenim brojem 19820. Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori.

Kol-centar MUP-a radiće svakog dana počev od petka, 10. marta, u terminu od osam do 20 časova, dok će u nedelju, 19. marta, raditi u periodu od sedam do 20 sati.

Takođe, građani će pozivanjem tog broja moći i da prijave eventualne nepravilnosti vezane za izborni proces.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike