Draginja bi ponovo da napadne SPC: SDP predao inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti "Temeljnog ugovora"

09.03.2023

12:00

0

"Temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama, kaže Draginja Vuksanović Stanković

Draginja bi ponovo da napadne SPC: SDP predao inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i zakonitosti "Temeljnog ugovora"
Copyright Printscreen/Youtube/MediaBiro

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je Ustavnom sudu inicajativu za ocenu ustavnosti i zakonistosti "Temeljnog ugovora", koji je smenjena Vlada zaključila sa Srpskom pravoslavnom crkvom prošlog avgusta, kazala je kandidatkinja za predsednicu Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković.

Kako je istakla, "Temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom je u suprotnosti sa pravnim poretkom Crne Gore u svojoj ukupnosti, kao i u pojedinim odredbama.

- I u preambuli i u više od polovine članova ugovora radi se o neusklađenosti sa pravnim sistemom, što je sasvim dovoljno da se ovaj ugovor poništi. U preambuli na primer, Vlada je neustavno preuzela nadležnosti države u celini, jer u tekstu ugovora na više mesta obavezuje Crnu Goru, kao državu u celini. To je suprotno i članu 100 Ustava - poručuje Draginja Vuksanović Stanković.

Takođe je, kako kaže, neustavno i nezakonito rešenje iz preambule kojim se utvrđuje da je Vladi i državi Crnoj Gori pravni osnov za potpisivanje ugovora pravoslavno kanonsko pravo i Ustav SPC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike