Rok za prijavu predsedničkih kandidatura u Crnoj Gori ističe 26. februara: Moraju da obezbede najmanje 8.101 potpis građana

20.01.2023

09:08

0

Obrazac za prijave kandidata objavljen je na veb stranici DIK-a i izmenjen je u odnosu na onaj koji je važio za izbore održane 2018. godine

Rok za prijavu predsedničkih kandidatura u Crnoj Gori ističe 26. februara: Moraju da obezbede najmanje 8.101 potpis građana
Glasačka kutija - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Rok za podnošenje kandidatura za predsednika Crne Gore na izborima raspisanim za 19. mart je 26. februar, a konačnu listu objaviće 3. marta Državna izborna komisija.

Prema juče objavljenom kalendaru DIK-a rok za podnešenje kandidature za predsedničke izbore ističe 26. februara u ponoć. Kandidati za predsedničke izbore u Crnoj Gori će morati da obezbede podršku od najmanje 8.101 potpis građana, s tim da jedan građanin može da podrži samo jednog predsedničkog kandidata.

Obrazac za prijave kandidata objavljen je na veb stranici DIK-a i izmenjen je u odnosu na onaj koji je važio za izbore održane 2018. godine. Prema pisanju podgoričkih medija zvanično još nije podneta nijedna prijava kandidata.

Sednice DIK-a tokom predsedničkih izbora biće otvorene za akreditovane predstavnike medija, što je omogućeno izmenom Poslovnika o radu komisije, a na preporuku svih ODIHR-ovih izveštaja.

Predsednik DIK-a Nikola Mugoša izjavio je da ga raduje činjenica da će prvi put nakon više od 30 godina parlamentarizma u Crnoj Gori sednice centralne institucije izbornog procesa biti otvorene za javnost.

Zahvaljujući donaciiji OEBS-a, DIK uskoro će, najavljeno je, početi i direktan prenos sednica na Jutjub kanalu DIK-a, što će dodatno unaprediti transparentnost izbornog procesa.

- Svaki birač, kandidat i politički subjekt, kao i svi građani imaju pravo da budu detaljno upoznati kako vrhovni organ za sprovođenje izbora odlučuje o njihovim pravima - saopštio je Mugoša.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike