Ovaj grad je od strateškog značaja: SAD su želele da preseku Republiku Srpsku na dva dela

04.03.2023

11:00

0

Ovim projektom međunarodne zajednice, godinama posle, niko nije zadovoljan - ni domaći, ni međunarodni predstanici, a ni oni koji tu žive

Ovaj grad je od strateškog značaja: SAD su želele da preseku Republiku Srpsku na dva dela
Copyright Printscreen/Youtube

Republika Srpska nikada se neće odreći žrtava koje su dali ljudi iz Brčko distrikta za njenu slobodu, rekao je prof. dr filozofskog fakulteta u Banja Luci, Boško Branković.

On je za portal IN4S istakao da Republika Srpska prihvata realnost da postoji Brčko distrikt, međutim, kako smatra, nezaobilazna je činjenica da u Brčko distriktu živi i srpski narod koji sebe smatra državljanima Republike Srpske i koji ima pravo na identifikaciju sa Republikom Srpskom i njenim nacionalnim simbolima i vrednostima.

Brčko je pre 24 godine proglašeno distriktom, jer nije postignut dogovor entiteta o liniji razgraničenja. Godinu kasnije formirane su njegove institucije i od tada je u vlasništvu oba entiteta.

Ovim projektom međunarodne zajednice, godinama posle, niko nije zadovoljan - ni domaći, ni međunarodni predstanici, a ni oni koji žive u distriktu.

Na tu temu je govorio i prof. dr Vitomir Popović. On je istakao da je Brčko uvek bilo i biće jedna od najvećih strateških tačaka Republike Srpske.

- Smatrao sam da ako se nešto posmatra sa istorijskog aspekta, mora da prođe neko vreme da se stvari ‘slegnu’i da se objektivnije može posmatrati ono što se dešavalo. Tako i taj period od Dejtonskog sporazuma do danas, koji je opisan u knjizi ‘Arbitraža za oblast Brčko’. To je jedan od razloga, a drugi je u činjenici da se radilo od ‘ad hok’ arbitraži koja je morala da u roku od godine dana donese arbitražnu odluku i time prestane da postoji, a ona nije prestala ni danas, a to je već 24 godine. To nije zabeleženo u arbitražnoj praksi rešavanja sporova, i ovde smo to zabeležili. Ostali razlozi takođe postoje. Brčko je uvek bilo i biće jedna od najvećih strateških tačaka Republike Srpske, pre svega jer povezuje njen istočni i zapadni deo. Preseći RS u Brčkom značilo bi praktično je podeliti i dovesti u pitanje njen opstanak - rekao je Popović.

Printscreen/Youtube
Vitomir Popović

On je dodao da je deo oko arbitraže bio planiran u Stejt departmentu i da su svi tvz. supervizori, koji su zamenici Visokog predstavnika, ali potpuno autonomni kada je u pitanju Brčko, bili su Amerikanci.

- Oni su, kako sami kažu, baš zbog te činjenice da je to najznačajnije strateško mesto, opredeljivali da dovedu u pitanje opstanak RS na dva dela. U tom slučaju vojska ne bi mogla prelaziti iz jednog u drugi deo, i ne bi mogao da se garantuje teritorijalni integritet same Republike - jasan je bio Popović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike