Novi izliv mržnje u BiH: Imam RS nazvao “genocidnom okotinom”, a Srbe optužio za silovanje bošnjačkih devojčica

06.02.2023

16:37

2

Autor: 24sedam

Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga, na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog, rekao je Štulanović

Novi izliv mržnje u BiH: Imam RS nazvao “genocidnom okotinom”, a Srbe optužio za silovanje bošnjačkih devojčica
Muharem Štulanović - Copyright Printscreen/Youtube/Imanski podsjetnik

Nekoliko dana nakon što se u javnosti pojavio snimak izjave imama iz Kozarca Amira Mahića, u kojoj Svetog Savu naziva fašistom, a SPC sektom, na društvenim mrežama osvanuo je novi snimak na kojem se vidi kako još jedan imam na najbrutalniji način vređa Srbe i Republiku Srpsku. 

Naime, radi se o imamu i profesoru Islamskog pedagoškog fakulteta Muharemu Štulanoviću koji je u svojoj besedi više puta Republiku Srpsku nazvao “genocidnom okotinom čiji okot se slavi 9. januara”.

– Baš zbog te genocidne tvorevine, koja se okotila i zaživela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS… i nad Sarajevom slave tu genocidnu okotinu. Znači, braćo, treba preduzeti sve što je u našoj moći, pa se tek onda osloniti na dragog Boga, na međunarodnu zajednicu i na nekog drugog – rekao je Štulanović.

Kako saznaje 24sedam, snimak skandaloznog govora Štulanovića nije nastao posle slučaja Kozarac, nego nekoliko nedelja pre toga, u vreme kada se obeležavao Dan Republike Srpske 9. januara.

Optužio Srbe za pljačku i silovanja devojčica

Redovni profesor Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću je čitao navodnu ispovest o zločinima nad Bošnjacima u BiH u proteklom ratu, a potom je nekoliko puta Repubiku Srpsku nazvao “genocidnom” i pozvao vernike da "nešto učine" i da se "oslone prvo na sebe".

Na meti Štulanovića nisu se našli samo Srbi iz Republike Srpske, nego i Srbi iz Srbije. On je, citirajući navodnu ispovest, naveo:

Printscreen/Youtube/Imanski podsjetnik
Muharem Štulanović

- Srbi iz zapadne Srbije su odlazili da pljačkaju spaljene i napuštene bošnjačke kuće. Krali su njihove stvari i imovinu, prenosili ih preko Drine i preprodavali po Srbiji. Srbi su organizovali masovna, sistemska silovanja bošnjačkih žena i devojčica. Srbi su klali, streljali, spaljivali žive ljude, bacali ih pod mostove i u jezera.

Drugi imam Svetog Savu nazvao fašistom, a SPC sektom

Podsetimo, Podsetimo, Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu kod Prijedora, odlučio je da na Savindan, 27. januara, “ospe paljbu”, prema tom srpskom svetitelju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – kazao je Mahić i dodao:

- Dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dve teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promeni veru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu.  S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna dela. Čitava njegova dela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovedaju, mi možemo naći apsolutne korene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovde desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da celokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima.

Islamska zajednica stala u zaštitu Mahića

Nedugo posle ovog skandala poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović posetio je Kozarac i pružio podršku imamu Amiru Mahiću.

Prinscreen/Youtube/FTV
Husein Kavazović

- Imam je vršio misiju i jasno je priznao svoju grešku. To nije uobičajeno u ovom društvu, čak ni u verskim zajednicama. Tim činom on je pokazao svoju doslednost, kao što je i Islamska zajednica pokazala da se čvrsto pridržava principa koje je gradila i negovala godinama. Od drugih takođe očekujemo da se pridržavaju principa koje javno promovišu i za koje kažu da se zalažu - rekao je Kavazović.

Dodao je da je Islamska zajednica uz svoje imame koji su, kako je rekao, njene institucije, tvrdeći da su „imami u Republici Srpskoj godinama pod stalnim pritiskom“.

BONUS VIDEO

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike