Nesvakidašnji slučaj! Čovek je osam godina na bolovanju, upućivan na invalidsku komisiju, ali...

01.02.2023

10:53

0

Autor: J. S. J.

On je bolovanje otpočeo februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje

Nesvakidašnji slučaj! Čovek je osam godina na bolovanju, upućivan na invalidsku komisiju, ali...
pexels-pixabay-159839 - Copyright Pexels

Zvuči neverovatno, ali mlađi muškarac iz Crne Gore je čak osam godina na bolovanju, i ono još traje.

Naime, prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, jedan osiguranik mlađe starosne dobi iskoristio je pravo na bolovanje dugo gotovo osam godina.

On je bolovanje otpočeo februara 2015. godine, koje sa manjim prekidima traje i dalje.

Iz Fonda su za podgorički portal CdM rekli da je reč o osiguraniku mlađe starosne dobi, sa kompleksnim zdravstvenim stanjem, jer je bolovanje ostvarivao po više dijagnoza, između ostalih i po osnovu psihičkog zdravstvenog stanja.

Pixabay
 

 

- Osiguranik je bio i na hospitalizacijama u periodu trajanja bolovanja. Do sada je više puta upućivan na invalidsku lekarsku komisiju Fonda PIO, s tim da još uvek ova komisija nije utvrdila potpuni gubitak radne sposobnosti, već u svojim nalazima konstatuje da se nastavlja lečenje osiguranika - naveli su. 

Inače, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je u primeni od 1. januara 2022. godine propisao je mogućnost da se u slučajevima dužih bolovanja, gde poslodavac izražava sumnju da privremena sprečenost nije opravdana, odnosno da traje neprimereno dugo, može obratiti Ministarstvu zdravlja, odnosno može podneti zahtev za pokretanje postupka za proveru privremene sprečenosti za rad.

Proveru privremene sprečenosti za rad koju je utvrdio izabrani doktor (do 30 dana) vrši komisija koju imenuje Fond, dok proveru privremene sprečenosti za rad koju je utvrdila Lekarska komisija Fonda vrši komisija koju obrazuje Ministarstvo.

Iz Fonda kažu da je tokom prošle godine izdvojeno oko šest miliona evra za bolovanja, a izgubljeno je oko milion radnih dana.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CdM

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike