"Koliko te je mama platila?": Tanja Budimir Gulan - Usvojila sam petoro dece iz Afrike, izloženi smo neviđenom linču

29.01.2023

20:45

0

Autor: M. Vu.

Advokatica iz Zadra Tanja Budimir Gulan usvojila je petoro dece iz Konga i odlučila da podeli svoje iskustvo

"Koliko te je mama platila?": Tanja Budimir Gulan - Usvojila sam petoro dece iz Afrike, izloženi smo neviđenom linču
Tanja Budimir Gulan - Copyright YouTube/HRT1

Advokatica iz Zadra Tanja Budimir Gulan usvojila je petoro dece iz Konga i odlučila da podeli svoje iskustvo i otkloni nedoumice koje se u javnosti vezuju uz ovu temu.

- Ne mogu da kažem da sam ja sad glasnik svih porodica koje su usvojile decu u Hrvatskoj iz Konga, ali se svi u ovom trenutku nalazimo u jednoj jako teškoj situaciji jer smo izloženi neviđenom medijskom linču. Lako za nas usvojitelje, ali su izložena naša deca. Ja danas ne nastupam kao advokat, ne kao Tanja Budimir Gulan. Ja danas nastupam kao majka. Mislim da svaka majka ima potrebu da zaštiti svoju decu pa tako i ja - rekla je te dodala kako joj sve što se događa u zadnjih mesec dana izgleda kao "lov na decu".

 U emisiji "Nedeljom u 2" tvrdi kako izlazi sa svojom pričom u javnost jer "to naprosto mora da učini".

- Znam da tu postoje određene političke opcije, ali kako sam ja apsolutno apolitična neću prozivati nikoga, niti sam taj tip. Ali moram reći da ljudi koji su u politici i koji se javno izlažu i govore o činjenicama o kojima, usudiću se da kažem, pojma nemaju - da moraju da razmišljaju zaista o deci o kojoj navodno razmišljaju i nas prozivaju trgovcima decom ili ne znam, mi smo tu neka međunarodna grupa koja se bavi trgovinom dece, tako svašta nešto... Naravno da me to na neki način prisililo da dođem i kažem par rečenica o tome ko mi usvojitelji jesmo - naglasila je i opisala kako situacija utiče ne njenu decu. Naime, njena najstarija kćerka ima deset godina.

YouTube/HRT1
 

"Koliko te je mama platila?"

Tanja kaže da je medijski pritisak veoma jak, ali da do ušiju njene dece dolaze strašna pitanja.

- Televiziju gleda. U početku sam ja to sve gasila, skrivala i onda sam shvatila da je to bez veze. Jer neko će je putem do škole pitati nešto... Imali smo takvih slučajeva, da su pitali decu: 'koliko te mama platila', 'ti si kupljena', 'ti si prodata'. Mi smo isto imali neku malu situaciju s dečacima koji idu u 1. razred, ali je to bilo vrlo brzo sanirano jer imamo jako dobru školu. I moja kćerka sve zna. Prvi put je pogledala Dnevnik i uzbunilo se dete i onda sam joj ja ispričala o čemu se sad tu radi, na što se moje dete, verovali vi to ili ne, naprosto nasmejalo. Rekla je: 'oni nisu normalni' i ja sam joj odgovorila: 'da ljubavi, ali oni to tako misle'. A onda je rekla: 'daj pusti mene da ja objasnim tim novinarima kako sam došla u Hrvatsku'.

YouTube/HRT 1
 

"Bila sam onkološki bolesnik"

Budimir Gulan, takođe, ističe kako uopšte nema bojazan da će neko da joj uzme decu koja su već usvojena. Ispričala je svoju priču.

- Operisana sam baš na današnji dan 2009. godine, bila sam onkološki bolesnik i tako se i dalje vodim, ali se ne gledam tako. Imam apsolutni odmak od takve etikete. Čekala sam pet godina jer se tada događaju recidivi. Tad sam već imala 40 godina. Krenula sam i na veštačku oplodnju, ali sam shvatila da čemu to? Čemu mučiti svoje telo kad postoje deca koja nemaju roditelje? Tada, 2015. godine prvi put sam otišla u Centar za socijalnu zaštitu u Zadru. Tokom te obrade upoznala sam sve stručnjake, dolazili su mi kući da vide jesam li uopšte podobna i oni su mi tada, onako između redova rekli da moram da se pripremim na to da će to zapravo jako teško ići. Odnosno, da je puno više usvojitelja nego dece koja su slobodna za usvajanje. Otvoreno sam ih pitala koliko bi trebalo da čekam, na šta je odgovor bio "godinama". Pomislila sam hoću li tada imati 45 godina ili koliko i setila se da imam poznanicu koju sam videla s crnom devojčicom. I tu je krenula moja priča prema Africi - rekla je.

Kako je ispričala, stupila je u kontakt s advokatom koji se bavio usvajanjem i on ju je uputio u sve što joj je potrebno. Nakon toga, krenula je u prikupljanje dokumentacije.

- Bilo je više advokata, ja sam se odlučila za njega jer sam videla da je radio usvajanja Amerikancima - rekla je pa navela kako je Amerikancima dozvoljeno usvajanje preko agencija, dok toga u Hrvatskoj nema.

- Meni, kada sam krenula, ništa nije bilo sumnjivo. Pre mene u procesu je bilo nekoliko parova iz Hrvatske i ja sam ipak mudro čekala njihove presude. Nisam skočila pa rekla hop. Pisala sam i ministarstvima 2016. i 2020., nisam ništa prepustila slučaju. Kada su mi usvojitelji ispričali svoja iskustva, nisam imala razloga da ne verujem - navodi.

- Postupak usvajanja je od 5 do 5,5 hiljada dolara za dete, s time da od toga on plaća takse. Znači, to je advokatski rad plus plaćanje taksi koje on ima za sudove, izdavanje pasoša... - otkrila je pa voditelju Aleksandru Stankoviću kazala: "Procenite, je li to količina novca koja bi potkupila ceo pravosudni sistem i majke".

Osvrnula se i na davanja sirotištu i domu i kazala da to nije naredba, nego svako daje koliko može.

- Kada vidite ta sirotišta, intuitivno šaljete nešto. Nema tarife - dodaje i kaže kako neki i dalje pomažu. Njeno prvo usvajanje, ističe, trajao je gotovo dve godine.

Osobe koje se pominju u medijima u aktuelnom slučaju, radile su i na njenim presudama.

- Isti taj advokat je radio moju presudu. S njim sam bila u kontaktu i neposredno pre vaše emisije. On zna da ću ja danas da izađem javno, zna da sam bila u novinama, nema nikakvih tajni - kaže. Što se tiče upravnika doma, kaže kako su se priče da je u begu proširile jer se nije javio novinarima.

YouTube/HRT 1
 

Nisam sumnjala

Na pitanje je li joj bilo sumnjivo što po decu ne može da ode u Kongo, nego mora u neku drugu zemlju odgovara:

- Znam da deluje malo misteriozno, ali u praksi nije. Ti si konstantno u kontaktu s decom videopozivima, upravnikom doma i biološkim majkama. Meni su te majke bile ključ, ja sam svaku morala da vidim, razgovaram sa svakom. Znam da je to majka mog deteta. Nismo mi imali zabranu da ne idemo u Kongo, ali 2012. neki su pokušavali da odu i proveli su se tako da su jedva živu glavu izvukli. Nama je bilo preporučeno da bolje ne. Ni Amerikanci ne idu. Meni su prava tih majki ispred mene. Prvo su majke i njihova odluka, onda dolazim ja. Ja nisam birala decu. Deca se ne biraju, nisu u izlogu - tvrdi.

Ispričala je i kako je njeno prvo usvajanje propalo jer je intuitivno osetila da je majka nesigurna.

- Minimalna nesigurnost je za mene značila da izađem iz procesa. Ja da usvajam dete, a majka je nesigurna - ja s tom činjenicom ne bih mogla da spavam - rekla je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike