Revolucionarna promena zakona u Sloveniji: Istopolni partneri moći će da usvajaju decu

08.07.2022

17:42

0

Saopšteno je da to ne znači da će istopolni partneri ubuduće imati "apsolutno pravo" na usvajanje deteta, već će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za usvajanje

Revolucionarna promena zakona u Sloveniji: Istopolni partneri moći će da usvajaju decu
gabe-pierce-PWHlZy4Vpok-unsplash - Copyright Unsplash

Ustavni sud Slovenije ocenio je neustavnim zakonske odredbe prema kojima samo osobe različitog pola mogu imati decu, što je, kažu, diskriminacija u odnosu na istopolne zajednice.

Prema objavljenoj presudi Ustavnog suda, zakonodavcu je dato šest meseci da tu neustavnost ukloni, odnosno promeni zakonske odredbe koje se odnose na tu tematiku.

Prema toj odluci, bračnom zajednicom se smatra životna zajednica dve osobe bez obzira na pol, a istopolni partneri koji žive u partnerskoj vezi mogu da usvoje decu pod istim uslovima kao i bračni parovi različitih polova.

Saopšteno je da to ne znači da će istopolni partneri ubuduće imati "apsolutno pravo" na usvajanje deteta, već će im se omogućiti da budu uvršteni na listu kandidata za usvajanje, a odabir najprimerenijih kandidata i dalje će obavljati nadležni centri za socijalni rad, prenela je Hina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike