Panika na fakultetu, praksa stopirana! Studenti u Sarajevu zaraženi Q groznicom!

18.01.2023

12:15 >> 12:53

0

Autor: J. S. J.

Nezvanično, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir

Panika na fakultetu, praksa stopirana! Studenti u Sarajevu zaraženi Q groznicom!
ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Oko 20 studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razbolelo, dok je kod četiri studenta potvrđena zaraza Q groznicom.

Nezvanično, studenti su se zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo. Do zaraze dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripu.

Prema svedočenju studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uslovi i bilo je zabeleženih slučajeva kožnih bolesti kod studenata, saznaje Klix.ba.

Oglasio se dekan

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović je kazao kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tome delu.

– Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopšte govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze – kazao je Smajlović.

On je izjavio da je jedna studentkinja još pre mesec dana javila Fakultetu da je hospitalizovana zbog Q groznice i da se trenutno radi biosigurnosni protokol. “

-Mi imamo jednu studentkinju koja nas je e-mailom pre mesec dana obavestila da je hospitalizovana zbog Q groznice. Nakon toga smo mi odmah preduzeli korake – analizirali uzorke sa naše nastavne baze na Farmi Bojnik, a nakon dobijenih rezultata uzoraka na Q groznicu obustavili smo nastavu iz bezbednosnih zdravstvenih razloga i prešli na drugu nastavnu bazu. Nemam drugih informacija o zaraženim studentima - pojasnio je Smajlović.

– Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti prvo inspekciji. To funkcioniše tako što laboratorije dobiju nalog od inspekcije i mi ne smijemo nikome govoriti o nalazima ni rezultatima osim naručiocu –  rekao je Smajlović.

 

Simptomi i načini prenošenja

Profimedia
 

 

Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i više od 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jedne do tri sedmice.

Prirodni rezervoari su ovce, goveda,koze, mačke, psi, neke divlje životinje (veliki pacovi u Indiji i mnoge vrste divljih glodara),ptice i krpelji u kojima se odvija transovarijalno transstadijalno prenošenje i koji učestvuju u ciklusu prenošenja među glodarima, većim životinjama i pticama. Inficirane životinje, uključujući ovce i kućne mačke, obično su bez simptoma, ali masovno izlučuju uzročnike u toku rađanja mladih.

Inkubacija

Zavisi od veličine infektivne doze, obično 2-3 nedelje.

Period zaraznosti

Direktno prenošenje sa inficiranog na zdravog čoveka je vrlo retka pojava.

Način prenošenja

Obično vazdušnom diseminacijom rikecija koje se nalaze u prašini, sa površina kontaminiranih placentnim tkivom, porođajnim tečnostima ekskretima inficiranih životinja u pogonima u kojima se obrađuju inficirane životinje ili nusprodukti, kao i u prostorijama za autopsiju.

Čestice koje sadrže uzročnike mogu vetrom da se prenesu na velike udaljenosti (pola kilometra i više);direktnim kontaktom sa inficiranim životinjama i drugim kontaminiranim materijalom, kao što su vuna, dlake, fertilizeri i odeća inficiranih ljudi.

Takođe, nekuvano mleko inficiranih krava sadrži uzročnike i moglo bi biti odgovorno za neke slučajeve oboljevanja ali to nije dovoljno dokumentovano. Registrovano je i direktno prenošenje transfuzijom krvi ili kostnom srži.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike