Četiri para iz Hrvatske u zatvoru u Zambiji: Terete se za trgovinu decom, mališani koje su usvojili imaju hrvatska dokumenta

10.01.2023

11:07

0

Ročište je održano jutros u zambijskom gradiću Ndoli, na granici sa Kongom

Četiri para iz Hrvatske u zatvoru u Zambiji: Terete se za trgovinu decom, mališani koje su usvojili imaju hrvatska dokumenta
Zatvor - Copyright Pexels

Osam državljana Hrvatske, odnosno četiri bračna para, koji su početkom decembra prošle godine uhapšeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu decom iz Konga, izjasnili su se da nisu krivi.

Ročište je održano jutros u zambijskom gradiću Ndoli, na granici sa Kongom, a ranije je najavljeno da će mu prisustvovati i službenik Ambasade Hrvatske u svojstvu posmatrača, preneli su hrvatski mediji.

Četiri bračna para iz Hrvatske terete se za trgovinu decom, nakon što su pokušali da u Kongu usvoje decu sa navodno falsifikovanom dokumentacijom. Ceo slučaj komplikuje to što je je direktor Doma iz kojeg su deca uzeta u bekstvu.

Povodom ovog slučaja juče se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštenjem u kojem stoji da da se hrvatska Ambasada ne može, kako su naveli, uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, ali su zatražili od nadležnih tela Zambije i advokata, koji su osumnjičenima dodeljeni po službenoj dužnosti, postupa čovečno.

Kako prenose mediji, uhapšeni su D.M. (44) i njegova supruga N.M (45), gitarista Hladnog piva Z.S. i njegova supruga A.I.M., zaposlenica Ustavnog suda, veterinar L.P. sa suprugom i aktivista za ljudska prava N.K. i njegova supruga.

Kako navode prijatelji uhapšenog gitariste, Z.S. i supruga planirali da usvoje dete iz Afrike, pa su pre nekoliko nedelja otišli po njega.

MVEP je zatražio da se prema uhapšenim hrvatskim državljanima postupa čovečno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe obezbedi lekarska pomoć, da budu ispitani na jeziku koji razumeju, kao i da se bez obzira na težinu krivičnog dela za koje se sumnjiče ne prejudicira njihova krivica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike