Konačna odluka: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za Evropsku uniju

15.12.2022

17:57

0

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova

Konačna odluka: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za Evropsku uniju
BiH dobila status kandidata za pristupanje EU - Copyright Profimedia

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije i dodelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

Ova rasprava održana je samo dva dana nakon što je Savet za opšte poslove EU usvojio zaključak kojim se preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata, prenosi Avaz.

EU je 2003. godine u Solunu izrazila spremnost da sve zemlje Zapadnog Balkana primi kao članice. Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnela zahtev za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, a sticanje kandidatskog statusa je aktualizovano nakon što je on odobren Ukrajini i Moldaviji.

Na samitu Evropske unije 23. i 24. juna u Briselu lideri država članica EU su pozvali Evropsku komisiju da izradi novi izveštaj o reformskom procesu u BiH, nakon čega bi EU bila spremna da razmotri mogućnost dodeljivanja statusa kandidata

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu u oktobru preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU, uz očekivanje da će se ispuniti osam određenih uslova. To su prioritetno usvajanje izmena u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, usvajanje zakona o sudovima BiH, donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa, preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Uslovi su i odlučno unapređenje rada na obezbeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbeđivanju funkcionisanja sistema azila, obezbeđivanje zabrane torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja, garantovanje slobode izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, kao i obezbeđivanje rezultata u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike