Meštani ispričali kako su našli pilote posle pada MiG-a: "Izgledao je prestrašeno, dala sam mu vodu i punjač"

07.12.2022

07:27

0

Autor: J. S. J.

Oba pilota su nagrađivana

Meštani ispričali kako su našli pilote posle pada MiG-a: "Izgledao je prestrašeno, dala sam mu vodu i punjač"
Copyright Tanjug/HINA/ Marko Mrkonjić

Juče nešto pre 14 sati u Virovitičko-podravskoj županiji srušio se avion MiG-21, a obojica pilota preživela su pad jer su se na vreme katapultirala.

Prema nezvaničnim ali proverenim informacijama, radi se o Ivanu Lukanu i Zvonimiru Milatoviću. Piloti su prebačeni u KBC "Sveti duh" u Zagrebu, a jedan od njih ima povrede noge.

- Bio sam u birtiji i čuo prasak. Kao da se nešto srušilo. Izašao sam napolje, a prolaznici su mi rekli da je pao avion. Ušao sam u auto, vozio dok je bilo puta, a onda sam ostavio automobil i krenuo kroz šikaru. Odmah je došao i vojni helikopter. Signalizirao je, a ja sam pratio letelicu, jer znam, pošto sam bio u vojsci, da helikopter mora locirati pilota. Kad sam pošao uzbrdo počeo je da kruži, sigurno je i mene primetio. Kad sam došao do cilja, helikopter je stajao u mestu. I onda sam došao do pilota. Čovek je bio živ, u svesnom stanju. Nisam ništa pričao s njim, samo sam rekao da ga ne pomeraju dok ne dođe sanitet. Policija me posle pitala znam li da izađem na asfalt, pa sam ih izveo iz šume - ispričao je Mika Matić, a prenosi "Večernji list".

- Dobro je da smo ga našli, da se smračilo, ne bi mogli da ga pronađu - dodao je.

 

- Sin i ja dolazili smo iz centra kad smo videli pilota na putu. Pitali smo ga da li mu je potrebna pomoć, a on je rekao da mu treba punjač za mobilni telefon. Dali smo mu ga. Bio je prljav i izbezumljen. Pitao je da li smo čuli nešto o njegovom kolegi, da li su ga našli. Rekli smo mu da nismo - ispričala je Anđa Tašić.

Tanjug/HINA/ Marko Mrkonjić
 

Nakon toga vatrogasci su došli po pilota.

- Izgledao je prestrašeno i izbezumljeno. Pitali smo ga šta se desilo, a on je rekao da je bila magla, da ne zna šta se dogodilo. Dala sam mu vodu, napunio je mobilni telefon, a onda su došli po njega - rekla je ona.

Kako prenosi portal Obris.org, pilot Ivan Lukan je 2017. godine dobio medalju za izuzetan poduhvat, nakon što se motor njegovog aviona ugasio iznad Brodsko-posavske županije, ali je uspeo da ga ponovo pokrene i vrati na Pleso. Zagrepčanin je. Osposobljavanje za vojnog pilota počeo je 1998. godine, a diplomirao je 2003. godine kao pripadnik sedme generacije vojnih pilota. Prvi solo let MiG-om imao je 2015. godine.

Istu medalju dobio je i pilot Zvonimir Milatović 2008. godine, nakon što mu se na probi uoči obeležavanja Dana Oružanih snaga pokvario motor i otpao deo levog krila, tzv. zakrilca, na avionu MiG-21. U izboru „skok” ili „rizik”, Milatović je izabrao ovo drugo i uspešno prizemljio avion na Pleso.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike