Ovo su piloti koji su uspeli da se katapultiraju pre pada MiG-a 21: Obojica su iskusni, a današnja drama nije im prva (FOTO)

06.12.2022

21:10

1

Autor: M. Vu.

Ivan Lukan i Zvonimir Milatović su piloti koji su danas izbegli tragediju pošto se MIG-21, kojim su upravljali, srušio kod Voćina na Papuku

Ovo su piloti koji su uspeli da se katapultiraju pre pada MiG-a 21: Obojica su iskusni, a današnja drama nije im prva (FOTO)
Srušio se MIG-21 - Copyright Tanjug/HINA/ Marko Mrkonjić

U utorak oko 14 časova kod Voćina na Papuku na treningu se srušio MiG-21 Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Reč je o dvosedu koji je korišćen tokom obuke pilota. Prema nezvaničnim informacijama, do udesa je došlo zbog kvara motora. Prema zvaničnim informacijama Ministarstva odbrane, piloti su se katapultirali pre pada i obojica su preživela.

Prema nezvaničnim, ali proverenim informacijama, radi se o Ivanu Lukanu i Zvonimiru Milatoviću. Piloti su prebačeni u KBC Sveti Duh u Zagrebu, a jedan od njih ima povrede noge.

Kako prenosi portal Obris.org, Lukan je 2017. godine dobio medalju za izuzetan poduhvat nakon što se motor njegovog aviona pogasio iznad Brodsko-posavske županije, ali je uspeo da ga ponovo pokrene i vrati na Pleso. Zagrepčanin je. Osposobljavanje za vojnog pilota počeo je 1998. godine, a diplomirao je 2003. godine kao pripadnik sedme generacije vojnih pilota. Prvi solo let sa MiG-om imao je 2015. godine.

Facebook/Ivan Lukan
 

Istu medalju Zvonimir Milatović dobio je 2008. godine, nakon što mu se na probi uoči obeležavanja Dana Oružanih snaga pokvario motor i otpao deo leeevog krila, tzv. zakrilca, na avionu MiG-21. U izboru „skok” ili „rizik” Milatović je izabrao ovo drugo i uspešno sleteo avion na Pleso.

Facebook/Zvonimir Milatović
 

Oba pilota hrvatskog MIG-21 koji je danas pao, nađena su živa i van su životne opasnosti, saopštilo je ranije danas Ministarstvo odbrane u Zagrebu.

U saopštenju se navodi da su piloti u stabilnom stanju, van životne opasnosti i biće prevezeni u bolnicu na lekarski pregled.

Na mesto nesreće bila su upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, pripadnici vojne policije i bespilotne letelice, kao i pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja, civilne zaštite i vatrogasci.

Pad aviona MIG-21 je treća teška vojna avionska nesreća u poslednje dve i po godine u Hrvatskoj. Tokom 2020. u dve nesreće su poginula četvorica oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike