Mitropolit Joanikije: Amfilohije bio apostol našeg doba i zapamćen je u celoj pravoslavnoj vaseljeni kao veliki Hristov jerarh (VIDEO)

30.10.2022

14:37

0

Autor: 24sedam

"Dani mitropolita Amfilohija" povodom dve godine od njegove smrti održavaju se od 28. oktobra do 1. novembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Mitropolit Joanikije: Amfilohije bio apostol našeg doba i zapamćen je u celoj pravoslavnoj vaseljeni kao veliki Hristov jerarh (VIDEO)
Liturgija povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija - Copyright mitropolija.com

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas, na dan smrti mitropolita Amfilohija, svetu arhijerejsku liturgiju u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja.

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio je apostol našeg doba i zapamćen je u celoj pravoslavnoj vaseljeni kao veliki Hristov jerarh, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

- Njega su sve rane, sve teškoće svih hrišćana, ako hoćete i svakog čoveka, bolele. On je bio sastradalna duša koja oseća patnje svoje pastve i svojih bližnjih, na kraju i svakoga čoveka - rekao je vladika Joanikije, koji je u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom dve godine od upokojenja mitropolita Amfilohija.

Podsetivši na njegovu žrtvu za Kosovo i Metohiju, mitropolit Joanikije je naglasio da je on bio kao i Njegoš u svom vremenu, kako je to Ivo Andrić rekao, tragični junak kosovske misli, te da je produžio Njegoševu i kosovsku i lovćensku misao.

- Zbog njegove žrtve, on se nastanio u naručje Hristovo, ali se istovremeno nastanio i u srcima i duši svoga naroda i tu mu je mesto. Da vas njegov primer uvek ohrabruje, jer imamo dosta teškoća i iskušenja u svim vremenima, pa i danas, a biće ih i ubuduće. Ali on nam je kao Božiji čovek pokazao pravi put - poručio je vladika Joanikije.

On je poručio da se, kada se gleda na život mitropolita Amfilohija od rođenja pa do upokojenja, a posebno na njegova djela, može nazreti Hrist kroz njegov lik.


- Nemoguće je da čoveku uspe u ovome životu da ostavi tako duboki trag, da učini tako velika dela, ne samo što je podigao ovaj hram i hram u Baru i mnoge svetinje po Crnoj Gori obnovio, ne samo to što je sabrao decu i narod u hram Božiji, što je priveo Hristu, nego i to koliko je pretrpeo od protivnika, koji su na svaki mogući način gledali da speče njega i njegovo delo - rekao je mitropolit Joanikije.

Današnjem molitvenom sabranju prisustvovali su ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Njegova Vladislav Maslenikov, predstavnici javnog i kulturnog života.

U okviru Dana Mitropolita Amfilohija, koji su počeli 28. oktobra, u kripti Sabornog hrama u 19.00 časova biće održano veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, kao i dodjela nagrade „Izviiskra Njegoševa“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Sahranjen je 1. novembra u kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Dani mitropolita Amfilohija" povodom dve godine od njegove smrti održavaju se od 28. oktobra do 1. novembra u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

"Dani mitropolita Amfilohija" završavaju se 1. novembra premijerom filma "Lastavice Hristove" u režiji ruske rediteljke Julije Bočarove, koji govori o srpskoj crkvi u Crnoj Gori kroz život mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike