Evropska komisija upozorava Crnu Goru: Još veće odstupanje od preporučenog usklađivanja vizne politike sa EU!

21.10.2022

13:42

0

"Crna Gora treba da obezbedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza", između ostalog navodi se u izveštaju

Evropska komisija upozorava Crnu Goru: Još veće odstupanje od preporučenog usklađivanja vizne politike sa EU!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropska komisija upozorila je Crnu Goru da još uvek u potpunosti nije uskladila viznu politiku sa zemljama EU, već da je naprotiv u prošloj i početkom ove godine "još više odstupila od preporučenog usklađivanja".

Zvaničnici Zapadnog Balkana i Evropske unije saglasili su se u Berlinu o merama za sprečavanje ilegalnih migracija na “Balkanskoj ruti”, a najvažnije su harmonizacija vizne politike zapadnobalkanskih zemalja sa standardima EU i suzbijanje krijumčarenja ljudi, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa u četvrtak je postignut dogovor o efikasnoj zaštiti granica uz podršku evropske agencije Frontex i o procedurama za vraćanje u matične zemlje izbeglica koje nemaju pravni osnov za boravak u EU.

Crnogorska vlada je u maju ove godine dobila privremeno izuzeće viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad broja turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine. 

Državljani 13 zemalja - Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova* i Saudijske Arabije, izuzeti su od zahteva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili trajno.

Mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje se nalaze na listi EU zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU, navodi se u Izveštaju Evropske komisije, preneo je portal RTCG.

Osim toga, stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize da uđu u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana. Crnogorske vlasti su, dodaje se, otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima.

- Crna Gora treba da obezbedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza. U okviru procesa postvizne liberalizacije, Crna Gora je nastavila sa sprovođenjem relevantnih mera za sprečavanje zloupotrebe bezviznog režima sa EU i o tome je izveštavala na mesečnom nivou. Nakon godina kontinuiranog pada, broj podnosilaca zahteva za azil iz Crne Gore u zemljama članicama EU i zemljama pridruženim Šengenu porastao je sa 140 zahteva podnesenih u 2020. na 250 u 2021. godini - navodi se u Izveštaju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike