Dobrosavljević u formiranju nove većine u CG: Najlogičnije je da se u istom paketu dogovori i premijer i predsednik Skupštine

10.09.2022

20:20

0

Autor: 24sedam

Dobrosavljević u formiranju nove većine u CG: Najlogičnije je da se u istom paketu dogovori i premijer i predsednik Skupštine
skupstina crne gore - Copyright Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Politički analittičar Vladimir Dobrosavljević specijalizovan za dešavanja u Crnoj Gori. rekao je u programu Happy televizije da parlamentarna većina koja je ponovo uspostavljena, zakonski mora do 19. septembra da donese Predsedniku države ime mandatara, inače on može nekom drugom dati mandat ili da raspiše nove izbore.

- Kako ne bismo licitirali sa raznim imenima, logičnije je da u paketu subjekata koji čine skupštinsku većinu napraviti dogovor kako o izvršnoj vlasti, javnom sektoru, preduzećima, direkcija, tako i o rukovodstvu Skupštine. Po meni, u istom paketu treba dogovarati ko će biti premijer ali i predsednik Skupštine“, kazao je on.

Dobrosavljević ocenjuje da je ovo veliki napredak s obzirom na stepen nepoverenja, animoziteta koji je postojao u skupštinskoj većini.

- Videli ste u raspravi prilikom smene premijera Abazovića koliko u tom sukobu ima ličnog aspekta. S jedne strane, prethodna vlada i skupštinsko rukovodstvo je smenjena glasovima DPS-a, a ova Vlada je ponovo smenjena zahvaljujući DPS-u. Ja bih to pripisao neiskustvu i mladosti koje pojedini politički subjekti u Crnoj Gori imaju i da im je ovo nažalost bilo neophodno iskustvo koje su morali steći. Sada je jasno da ne treba eksperimentisati – kako god da bude, čak i ako se dese izbori, opet će iste snage biti upućene jedni na drugi. Jedina alternativa je da neko počne da sarađuje sa DPS-om, a to se pokazalo kao neuspešno, podvukao je Dobrosavljević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike