"Kavčani" hteli da smaknu svog šefa, pa smestili "škaljarcima": "Oko Zvicera se digla prašina, a to je loše za posao"

16.11.2021

08:00

0

Oni više nisu klan iz zaseoka iz Kotora, to je narko-korporacija

"Kavčani" hteli da smaknu svog šefa, pa smestili "škaljarcima": "Oko Zvicera se digla prašina, a to je loše za posao"
Foto: Youtube/Ukrajinska policija

Optužnica koja je podignuta protiv ogranka "kavačkog klana" u Sloveniji sadrži podatke da je deo optuženih bio angažovan da prebaci crnogorskog državljanina nakon atentata na vođu tog klana Radoja Zvicera u Kijevu.

Ova informacija dovela je i do toga da je, za sada nepoznati Crnogorac, bio upravo jedan od organizatora ili izvršilaca pokušaja ubistva vođe "kavčana", Zvicera. Odmah nakon samog pokušaja atentata, pa čak i posle hapšenja aktera, sve oči bile su uprte u suparnički, "škaljarski klan", ali se sumnja sada prebacuje upavo na Zvicerove saradnike.

Zvicer nakon ranjavanja u Kijevu Foto: Printscreen Youtube
 

Politički analitičar Vladimir Dobrojević za 24sedam ističe da je ovakva sumnja opravdana i da je vrlo moguće da je Zvicera hteo da se reši njegov klan, ili bar deo klana.
 
- Problem je što se oko Zvicera i svih ostalih čija su imena veoma poznata, podigla velika prašina, a to je loše za posao. Cilj narko-kartela je što više droge sa kojom mogu da rade, a javnost je bila upućena u neke transakcije- rekao je Dobrosavljavić.

Kotorski klanovi - ozbiljan bezbednosni problem

On dodaje da su oba klana iz Kotora, "kavčani" i "škaljarci", predstavljali ozbiljan bezbednosni problem, ne samo za Crnu Goru, nego za čitav region, ali i države po svetu u kojima su delovali.

- Uz podršku sistema koju su uživali, oni su raspolagali ozbiljnim informacijama, ali i velikom količinom novca. Međutim, to nije moglo da ostane samo u Crnoj Gori, nije dovoljno, zato je potrebno uključiti više država i tako stvoriti mrežu- objašnjava Dobrosavljević za naš portal.

Baš zbog uključivanja više država, "kavački klan" dobija i svoje ogranke, koji se zalažu za posao, za ono što je primarno i ono zbog čega se udružuju.

- Pažnja javnosti im kvari poslove, zbog toga se ne isključuje mogućnost da su "kavčani" hteli da se reše svog vođe. Zasigurno je jedno, oni više nisu klan iz zaseoka iz Kotora, to je narko-korporacija i ovakve stvari su vrlo verovatne- zaključio je Dobrosavljević.

Kao mogući razlog za planiranje ubistva Radoja Zvicera od strane njegovih saradnika javlja se i to da je neko želeo da ga se reši da bi preuzeo njegovu ulogu, ipak stručnjaci objašnjavaju da je u ovakvim situacijama to malo verovatno i da se kriminalni klanovi, pogotovo narko-karteli, uglavnom rešavaju onih koji im predstavljaju pretnju, kvare posao i, sličajno ili namerno, ih razotkrivaju.

Jovan Vukotić/Printscreen/YouTube
 

Logičan sled okolnosti bio je da posle samog čina pokušaja ubistva Zvicera, okrive suparnike i da se sve pripiše nastavku rata kotorskih klanova, ali nove informacije vode u dalju istragu unutar "kavačkog klana".

Podsetimo, Radoje Zvicer teško je ranjen u Kijevu, u maju 2020. godine, kada su maskirani napadači izleteli iz automobila i zapucali na njega iz automatskog oružja. Vatru na napadače je kasnije uzvratila Tamara Zvicer, njegova supruga, a vođa "kavčana" jedva je preživeo ovo ranjavanje.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti