Medojević: Nova vlada protiv narko kartela, koji žele da ožive mrtvi DPS

10.09.2022

15:43

0

Nema stabilne vlade bez Demokratskog front

Medojević: Nova vlada protiv narko kartela, koji žele da ožive mrtvi DPS
Tan2022-9-10_15534320_1 - Copyright FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Važno je da se brzo sastavi nova, politička vlada u Crnoj Gori, u skladu sa rezultatima izbora 2020. godine, jer je situacija u zemlji kritična, zbog "buđenja" narko klanova koji se bore protiv hapšenja i predstojeće neizvesne zime, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Pokreta za promene u Crnoj Gori Nebojša Medojević.

Medojević u izjavi za Tanjug ističe da nema stabilne vlade bez DF-a, kojem bi, prema svim demokratskim principima trebalo, kaže, da pripadne mesto premijera.

- DF je inicirao sastanak i predložio pobednicima izbora 2020. godine da brzo sastavimo političku vladu, u skladu sa rezultatima tih izbora i da sprečimo ovo što, sa druge strane, radi narko kartel - da organuzuje DPS i njegove satelite, da pokušaju da kupe nekog od poslanika iz stare parlamentarne većine ili nametne nekog svog mandatara, što bi bila katastrofa, rekao je Medojević.

Profimedia
 

 

Sastanak pobedničkih stanaka iz 2020. godine održan je pre nekoliko dana, a Medojević kaže da su se u principu dogovorili da treba da formiraju političku vladu, što, međutim, ne ide jedostavno, jer kako je naveo, kod mlađih kolega i ima malo sujete i frustracija iz ranijeg perioda.

- Još nije izvesno da li će se vlada formirati, ali potrebe trenutka, građana i države su da se formira vlada na koju mafija nema uticaj, a to je vlada u kojoj DF treba da vodi ključnu reč, rekao je on.

Na pitanje da li će DF dati premijera nove vlade, kaže da je to demokratski princip za koji se i sam zalaže.

- Demokratski front čini 56 ili 60 odsto većine, ali zbog nekih pritisaka iz crkve i drugih krugova, pristali smo da ne budemo deo 42. vlade u Podgorici, dok je 43. Vlada formirana tako što su SNP i URA formirale sa DPS-om. Ni jedna ni druga nije dugo trajala, što znači da sve vlade bez DF-a, kao nosioca promena, nisu stabilne, uveren je Medojević.

Na pitanje da li će Andrija Mandić biti premijer, kaže da je Mandić predsednik najveće stranke u DF-u, pa mu i pripada mesto mandatara.

Dodaje da DF ne sme da dozvoli da niko drugi dođe na to mesto, ne zato što nisu spremni da popuste, jer su to uvek činili, ali ne i u ovom trenutku i to do mere ponižavanja birača i mere koja ugrožava interes Crne Gore.

- Da li će ta vlada da bude tehnička, samo da pripremi izbore ili će trajati dve godine - to je stvar dogovora. Nisam preveliki optimista, imajući iskustva sa akterima sa kojima imamo problema svih ovih godina, ali se nadam da su svi svesni da je situacija dramatična.

Imamo motiv još veći nego 2020. da se ujedinimo, napravimo vladu koja ima političku moć, legitimitet, snagu znanje i hrabrost da se suoči sa jednom od najvećih kriminalnih organizacija u Evropi”, rekao je Medojević.

Kada je reč o energetskoj krizi, naveo je da prethodna vlada još ništa od mera koje treba da se pripreme za energetsku i krizu hrane, nije uradila.

Profimedia
 

 

- Ne znamo da li će i kakav biti rebalans budžeta, da li će imati krizne komponente… Nismo imali ništa od toga. To je, pored organizovanog kriminala, problem, kao posledica loših ekonomskih odluka prethodne vlade, ali i globalne krize, rekao je Mandić.

Po pitanju odnosa sa Srbijom, rekao je da DF smatra da ti odnosi treba da budu još intenzivniji, te da smatra da, osim što podržava Otvoreni Balkan, dve vlade treba da bilateralnim sporazumima reše niz pitanja u interesu građana.

- To je stav DF, ne zato što je proruski ili prosrpski, već zato što je procrnogorski i radi za interes građana Crne Gore. Zato bismo značajno intenzivirali saradnju sa Srbijom, jer je to naš interes, jer to traže građani i privreda Crne Gore, rekao je Medojević.

Ponavlja da vlada ne može da bude stabilna, bez DF-a, i podseća da 42. vladu nije rušio DF, nego Dritan Abazović, a 43. Ðukanovićev DPS sa Demokratama Alekse Bečića.

Dodao je i da je DPS politički mrtav, što pokazuju rezultati svih izbora, ali se sada, kaže, probudio narko kartel, posle akcija velikih zapadnih službi, od kojih su i crnogorski državni organi dobili dokaze o delovanju tog kartela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike