Izetbegović poziva SAD, Veliku Britaniju i EU da intervenišu: Posle Prištine i Zagreba, novi napad na Srbe dolazi iz Sarajeva

23.08.2022

19:10

0

Autor: Milan Ivanić

Ovo nije prvi put da SDA otvoreno istupa s antiustavnim viđenjem situacije u BiH

Izetbegović poziva SAD, Veliku Britaniju i EU da intervenišu: Posle Prištine i Zagreba, novi napad na Srbe dolazi iz Sarajeva
bakir izetbegović profimedia-0384475008 - Copyright Profimedia

Stranka demokratske akcije svojim funkcionerima podelila je dokument u kojem pozivaju Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i Evropsku uniju da intervenišu u BiH. U spornom dokumentu su Srbija i Hrvatska optužene da pomažu, kako su naveli, svoje satelite u BiH. 

- Kako bi se rešila kriza u Bosni i Hercegovini, kojoj je uskraćena demokratija poput one u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije koji imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum - stoji u dokumentu SDA.

Još jedan u nizu poziva Zapadu da interveniše

Ovo nije prvi put da SDA otvoreno istupa s antiustavnim viđenjem situacije u BiH, već samo još jedan u nizu poziva stranke, koja se navodno zalaže za suverenitet BiH, stranom faktoru da se meša u unutrašnja pitanja ove zemlje.

AP Photo/M. Spencer Green
 

Dokument SDA samo potvrđuje stavove koje je nedavno za 24sedam izneo ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević. On je tada, komentarišući Izetbegovićevu pretnju ratom izjavio da vođa SDA očekuje podršku Zapada.

- Zapadne zemlje, pre svih SAD, Velika Britanija i Nemačka, podržavaju Izetbegovića u namerima da od BiH napravi državu jednog naroda, jedne religije i jednog vođe. Taj jedan vođa je upravo on, koji je to mesto preuzeo od svog oca – rekao je Galijašević dodajući da Izetbegović računa i na podršku islamskih terorista.

Bošnjaci izgubili podršku muslimanskog sveta

Ekspert za bezbednost je posebno istakao da se geopolitička situacija u svetu značajno promenila u poslednje vreme, te da Izetbegović uzalud očekuje pomoć od država na koje je donedavno mogao da računa.

Tanjug/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Islamske zemlje uopšte ne podržavaju Izetbegovićevu politiku. Nisu slučajno podignute ruke Vladimira Putina, iranskog predsednika Ebrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdoana u Teheranu. To je poruka Bakiru Izetbegoviću da i Turska i Iran, koji su do juče snažno podržavali BiH, danas potpuno drugačije misle. Oni znaju da je došlo vreme za potpuno preoblikovanje svetskog poretka. Pakistan, koji je takođe podržavao BiH, danas je sa Rusijom. Indonezija takođe. Egipatski predsednik Al Sisi dolazi u Beograd, a ne u Sarajevo. Niko ne dolazi u Sarajevo! Ujedinjeni Arapski Emirati u Sarajevu nemaju čak ni ambasadu, a imaju toliko finansijskih investicija u regionu, pogotovo u Srbiji. Od koga bi Izetbegović dobio te dronove i tehnologiju o kojima govori?! Jasno je da se radi o besmislicama. On računa na teroriste, namensku industriju i podršku Zapada koju dobija. Zato mogu da razumem zabrinutost koja dolazi iz Republike Srpske i područja naseljenih Hrvatima. Ovo treba ozbiljno shvatiti – rekao je Galijašević.

Balkanska antisrpska koalicija

Ne treba imati iluzije da Izetbegović poziva na intervenciju SAD, Velike Britanije i EU upravo u trenutku kada se Srbija nalazi pod velikim pritiscima Zapada zbog svoje odlučnosti da vodi nezavisnu i suverenističku politiku.

AP Photo/Olivier Matthys
 

Tome u prilog govori da je dokument SDA objavljen baš ovih dana, dok premijer tzv. države Kosovo, Aljbin Kurti, preti napadom na sever Kosmeta i proterivanjem Srba iz južne srpske pokrajine.

Nešto pre toga, premijer današnje nezavisne države Hrvatske Andrej Plenković, pokrenuo je u medijima brutalnu kampanju protiv Srbije i srpskog predsednika. Između ostalog, hrvatski mediji su pisali kako su Srbi “1991. godine iz Krajine proterali 250.000 Hrvata” (zanimljivo baš onoliko koliko je Srba zaista proterano sa svojih vekovnih ognjišta u najvećem etničkom čišćenju u Evropi posle Drugog svetskog rata) i da su Srbi “proterivali Albance sa Kosova”. 

Profimedia
 

Radi se, nesumnjivo, o simultanom napadu na Srbiju i srpski narod kao još jednom u nizu pritisaka zbog suverenističke politike za koju se naša zemlja odlučila. Naravno, ova operacija nije osmišljena u Zagrebu, Sarajevu ili Prištini, nego njeni kreatori sede u nekim zapadnim prestonicama.

Devedesete su odavno prošle

Ipak, za razliku od perioda pre dvadesetak godina, geopolitička situacija u svetu danas izgleda potpuno drugačije. Unipolarni svet odavno ne postoji, tako da ni Zapad više ne može da maltretira koga god poželi, a da na to niko u svetu ne reaguje.

Takođe, u prethodnih 10 godina, u Srbiju je došlo mnoštvo stranih investicija, kako sa Istoka tako i sa Zapada, a velike kompanije koje su uložile svoj kapital svakako neće mirno gledati kako neko destabilizje zemlju u koju su uložili novac.

Devedesete su odavno prošle, ali toga vlastrodršci u Zagrebu, Sarajevu i Prištini očigledno nisu svesni. Jer da jesu, ne bi sudbinu svojih naroda vezivali za brod koji polako ali sigurno tone.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike