Izetbegović preti ratom i računa na podršku Zapada: Islamske zemlje više nisu uz Bošnjake

27.07.2022

18:10

0

Autor: Milan Ivanić

Izetbegović konstantno najavljuje sukobe i pretvara mirnodopsku psihologiju svog naroda u agresivnu, kako bi Bošnjake pripremio za rat, kaže Galijašević

Izetbegović preti ratom i računa na podršku Zapada: Islamske zemlje više nisu uz Bošnjake
izetbegovic putin erdogan iran copy - Copyright AP Photo/Virginia Mayo/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nedavno je ponovo zapretio ratom. On je na stranačkom skupu u Hadžićima rekao da su se muslimani prebrojali, što je izazvalo mnogobrojna reagovanja u Republici Srpskoj, ali i BiH.

- Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate – kazao je Izetbegović.

Printscreen / Youtube / Novi Standard
 

Ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević za 24sedam kaže da je izjava Bakira Izetbegovića samo još jedna u nizu ozbiljnih pretnji koje on iznosi u javnosti već dugo vremena.

- Izetbegović konstantno najavljuje sukobe i ratove. On konstantno menja mirnodopsku psihologiju svog naroda i pretvara je u agresivnu, kako bi Bošnjake pripremio za rat – rekao je on.

Izetbegović računa na podršku terorista

Galijašević dodaje da predsednik SDA nije pomenuo na šta zaista računa.

- Ono što Izetbegović nije rekao u ovoj izjavi, a što su njegovi najvažniji aduti, jeste integracija SDA u svetsku organizaciju Muslimanska braća, a preko nje u globalni terorizam. Globalne terorističke organizacije ne samo što su učestvovale u BiH nego su mnoge, poput Al Kaide, razvile i unapredile svoju strukturu i vojno-tehničku moć i postale globalne organizacije sposobne da izvršavaju akcije i vode duge ratove na bilo kom delu planete. Danas vidimo njihove vojne formacije u Siriji, Libiji... Izetbegović taj adut, na koji ozbiljno računa, nije pomenuo, jer zna da to na Zapadu izaziva osećaj istorijske nelagode, kulturnog i identitetskog zgražavanja – kazao je ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma.

Zapad podržava unitarnu BiH

Galijašević ističe da je Izetbegović namerno izbegao da pomene uticaj Zapada, na koji posebno računa.

- On nije pomenuo adut da ga zapadne zemlje, pre svih SAD, Velika Britanija i Nemačka, podržavaju u namerima da od BiH napravi državu jednog naroda, jedne religije i jednog vođe. Taj jedan vođa je upravo Izetbegović, koji je to mesto preuzeo od svog oca – kaže ekspert za bezbednost i dodaje:

AP Photo/M. Spencer Green
 

- Tu postoji kontinuitet od 1991. godine i vladavine Alije Izetbegovića, kasnijeg nasleđa njegovog sina i nasleđa koje je Alija ostavio u SDA u tzv. Mladim muslimanima, kao organizaciji Muslimanske braće u BiH, u svesti i političkoj ideji i praksi Islamske države u Alijinoj “Islamskoj deklaraciji”. Još uvek u glavama članova SDA, kao i mnogim bošnjačkim glavama, zvoni ta ideja islamske republike u srcu Evrope.

Galijašević kaže da su priče o dronovima i mladim stučnjacima, koje je pominjao Izetbegović, besmislice.

- On je pominje neke dronove, IT industriju... Istina je, ipak, da Bošnjaci u tome poprilično zaostaju. Ali postoji nešto što on nije pomenuo, a to je namenska industrija u kojoj se proizvodi sve - od municije, streljačkog naoružanja, minobacača do samohodnih haubica američkog modela M777 kalibra 150 mm koji se proizvodi u Novom Travniku. To su Izetbegovićevi aduti, a Zapad ga podstiče da ih drži skrivenim, te da, i kada preti ratom, ne pominje svoje zaleđe nego neke besmislene stvari. On pominjanjem dronova podseća na ono što se dešavalo u Nagorno-Karabahu ili na ono što se sada dešava sa turskim dronovima u Ukrajini. To je besmisleno, jer BiH ne može da se poredi sa sukobima u tim zemljama – rekao je ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma.

Islamske zemlje više nisu uz Izetbegovića

Galijašević posebno ističe da se geopolitička situacija u svetu značajno promenila u poslednje vreme, te da Izetbegović uzalud očekuje pomoć od država na koje je donedavno mogao da računa.

Tanjug/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

- Islamske zemlje uopšte ne podržavaju Izetbegovićevu politiku. Nisu slučajno podignute ruke Vladimira Putina, iranskog predsednika Ebrahima Raisija i Redžepa Tajipa Erdoana u Teheranu. To je poruka Bakiru Izetbegoviću da i Turska i Iran, koji su do juče snažno podržavali BiH, danas potpuno drugačije misle. Oni znaju da je došlo vreme za potpuno preoblikovanje svetskog poretka. Pakistan, koji je takođe podržavao BiH, danas je sa Rusijom. Indonezija takođe. Egipatski predsednik Al Sisi dolazi u Beograd, a ne u Sarajevo. Niko ne dolazi u Sarajevo! Ujedinjeni Arapski Emirati u Sarajevu nemaju čak ni ambasadu, a imaju toliko finansijskih investicija u regionu, pogotovo u Srbiji. Od koga bi Izetbegović dobio te dronove i tehnologiju o kojima govori?! Jasno je da se radi o besmislicama. On računa na teroriste, namensku industriju i podršku Zapada koju dobija. Zato mogu da razumem zabrinutost koja dolazi iz Republike Srpske i područja naseljenih Hrvatima. Ovo treba ozbiljno shvatiti – poručio je Galijašević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike