Skandalozan potez hrvatske pošte uoči godišnjice najvećeg progona Srba: U opticaj pušta nove poštanske marke, na njima "Krila Oluje"

02.08.2022

09:29

0

Krila Oluje su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva, a ime je dobila po vojnoj akcioji "Oluja"

Skandalozan potez hrvatske pošte uoči godišnjice najvećeg progona Srba: U opticaj pušta nove poštanske marke, na njima "Krila Oluje"
posta Krila Oluje - Copyright Printscreen/Posta Hrvatske

Hrvatska pošta saopštila je danas da će od sutra, uoči obeležavanja vojne operacije "Oluja" 1995. godine,  u opticaj pustiti novi "prigodni poštanski blok sa motivom formacijskog leta aviona akrobatske grupe Krila Oluje".

Kako se navodi blok je štampan u 30.000 primeraka i čine ga dve marke. Autor bloka je dizajner iz Zagreba Orsat Franković, a fotografiju je snimio vođa akrobatske grupe Krila Oluje kapetan Darko Belančić.

Vrednost maraka označena je slovnom oznakom B, što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 grama u međunarodnom prometu, prenela je Hina.

Krila Oluje su akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva (HRZ) s ciljem da prezentuje veštine, discipline i timskog rada i visokog stepena obučenosti pripadnika HRZ-a i Oružanih snaga RH.

Službeno su predstavljeni javnosti 5. avgusta 2005. u Kninu povodom obeležavanja 10-te godišnjice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, po kojoj je i dobila ime, piše "Telegraf.

Krila Oluje deluju u sastavu 392. eskadrile aviona 93. krila HRZ-a u kasarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, a njihovi piloti lete na avionu Pilatus PC-9M.

Akcija “Oluja”, koja predstavlja najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Ova zločinačka akcija trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tom prilikom hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 i proterale 250.000 Srba, posle čega su uspostavile kontrolu nad teritorijom Republike Srpske Krajine.

Bonus video
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike