Vučić pozvao građane 4. avgusta na obeležavanje "Oluje": Novi Sad je primio najviše Krajišnika

28.07.2022

09:03

0

On je kazao da će se u Novom Sadu obeležiti godišnjica velikog stradanja srpskog naroda i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu

Vučić pozvao građane 4. avgusta na obeležavanje "Oluje": Novi Sad je primio najviše Krajišnika
Aleksandar vučić siniša Mali Tan2022-7-28_103350353_0 - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će obeležavanje godišnjice operacije hrvatske vojske „Oluja“, tokom koje je proterano i ubijeno više stotina hiljada Srba, biti održano 4. avgusta u Novom Sadu.

On je pozvao sve građane da dođu 4. avgusta u 20 sati na centralni gradski trg u Novom Sadu.

-Obično smo birali manja mesta, išli smo od Veternika, Futoga, Busija, sve mesta gde su nastanjeni Krajišnici. A Novi Sad je mesto koje je procentualno primilo najviše Krajišnika i tu ćemo obeležiti veliko stradanje srpskog naroda i najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata na evropskom tlu, ukazao je Vučić.

On je kazao da će se u Novom Sadu obeležiti godišnjica velikog stradanja srpskog naroda i najveće etničko čišćenje na evropskom tlu.

Komentarišući pojedine izjave da je "njegova oštra retorika dovela do animoziteta prema Srbima u Hrvatskoj, te da se sada dešavaju napadi na automobile sa srpskim tablicama", Vučić je ocenio da je to besmislica.

-Rekli su posle napada da je Vučić kriv jer je potegao mit o Jasenovcu. Prvo Jasenovac nije mit nego strašna istina. Zamislite, zalažete se za borbu protiv porodičnog nasilja, ali onda to iznervira tamo nekog muža pa prebije ženu i onda je Vučić kriv što je pričao o borbi protiv nasilja, ocenio je predsednik.

Na pitanje o činjenici da je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman u Beču apelovao na austrijsku izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima za vraćanje, kako je rekao, "hrvatskog istorijskog grba na spomen-kamen Počasnog blajburškog voda na Blajburgu", Vučić je kratko odgovorio.

-Što se Radmana tiče, sama informacija govori za sebe i sve su o sebi rekli. Ni reč ne moram da dodam niti da kažem.

Grb koji se nalazio na privatnom posedu austrijskog udruženja Počasni blajburški vod, uklonjen je u maju, a hrvatsko ministarstvo ocenjuje da je "proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske", te da takvo tumačenje Hrvatska "najoštrije odbacuje".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike