Žrtve Orićevih ubica i dalje čekaju pravdu: Fotografije 3.267 ubijenih Srba postavljene na putu do Potočara (VIDEO)

09.07.2022

12:46

0

Autor: 24sedam

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike - na Božić, pravoslavnu Novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan

Žrtve Orićevih ubica i dalje čekaju pravdu: Fotografije 3.267 ubijenih Srba postavljene na putu do Potočara (VIDEO)
Srebrenica - Copyright Printscreen/Twitter

Pored puta koji vodi od Bratunca do Potočara postavljene su fotografije ubijenih Srba, koje su zverski pobili pripadnici 28. Divizije tzv. Armije BiH iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Podsetimo, snage tzv. Armije BiH su u periodu od 1992. do 1995. na širem području srednjeg Podrinja i Birča ubile 3.267 Srba.

 

 

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom proteklog rata ostalo je oko 800 srpske dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike - na Božić, pravoslavnu Novu godinu, Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan. Od maja do decembra 1992. godine u napadima bošnjačkih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

U tom perodu je samo na području Srebrenice napadnuto 21 srpsko selo, u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 Srba.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića su upale u više srpskih sela pljačkajući i paleći sve što su stigle, a u srpskim selima Zalazje, Biljača, Sase i Zagoni ubili i izmasakrirali 69 srpskih civila.

U Kravici, kod Bratunca, na pravoslavni Božić 1993. godine, u ranu zoru, u selo su upale jake muslimanske snage i počinile masakr nad meštanima. Ubijeno je 49 stanovnika, među kojima je bilo žena, dece i staraca. Ranjeno je 80 ljudi, a sedam muškaraca je zarobljeno i nakon torture i mučenja svi su ubijeni, glave su im odsečene i vučene vozilima po ulicama Srebrenice, a tela nikada nisu pronađena.

Profimedia
 

Prema podacima Holandskog instituta za ratna istraživanja, prvo su Srbi bili isterani iz etnički mešovitih gradova u ovom delu BiH. Onda su bili napadnuti srpski zaseoci okruženi muslimanskim mestima i na kraju su bila pregažena i preostala srpska naselja. Procenjuje se da je u ovim napadima između 1.000 i 1.200 Srba pobijeno ili pomrlo, dok je njih oko 3.000 bilo ranjeno. Na kraju je od prvobitnih 9.390 Srba na području Srebrenice ostalo samo njih 860.

Za ubistvo 3.267 Srba u srednjem Podrinju, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, nad kojima su počinjeni stravični zločini, niko nije odgovarao. Naser Orić je pred Haškim sudom oslobođen od svih navoda koji su ga u optužnici teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u periodu od decembra 1992. do marta 1993. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike