Patrijarh Porfirije služio parastos za stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču: Ovo je golgota srpskog naroda!

02.07.2022

11:24

0

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina

Patrijarh Porfirije služio parastos za stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču: Ovo je golgota srpskog naroda!
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde je služio parastos za stradale Srbe u srednjem Podrinju i Birču, da je ovo mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.

Patrijarh je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog pođednako gleda na svakog čoveka, prenela je RTRS.

- Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja - mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo - rekao je Porfirije.

On je rekao da se u stradanjima odmerava granica koja deli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi pođednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

- Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo - ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti i da je jedino Bog sudija.

- Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi - rekao je patrijarh i naveo da postoje ljudi koji beže od ovakvih mesta jer žele da sude.

On je naveo da su ova stradalništva mesta gde, kako je rekao, rasuđujemo sami o sebi.

Patrijarh Porfirije služio je danas parastos za stradale Srbe kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Za brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, među kojima su oko polovina bili civili, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike